Spaans hoogseizoen weer voorbij, velen halen opgelucht adem

door admin
Spaans hoogseizoen weer voorbij, velen halen opgelucht adem

In veel kustzones was het gedurende zes tot acht weken een gekkenhuis. Met verdubbelingen of zelfs verviervoudigingen van de normale bevolking gaat het hoogseizoen niet ongemerkt voorbij. Vooral in streken waar veel jongeren komen zoals op de Balearen en langs de Costa Brava is het verschil tussen hoog en laagseizoen extreem.

Barceloneta

Maar ook inwoners van Barcelona hebben hun grens aangegeven. Er vonden diverse betogingen plaats in Barceloneta, de wijk aan zee van de Catalaanse hoofdstad. Men protesteerde tegen de excessen die het gevolg zijn van illegale verhuur van appartementen aan toeristen, het gedrag van die toeristen die al hun normale grenzen op hun vakantie lijken te zijn verloren en het feit dat men zijn of haar eigen buurt niet meer herkent.

Balconing

Het fenomeen ‘balconing’ eiste dit jaar zes levens. Daarnaast raakten nog tientallen toeristen gewond die al dan niet dronken van het ene naar het andere balkon in hun appartementencomplex of hotel willen klimmen of vanaf hun balkon in het gemeenschappelijke zwembad springen. Daarnaast belandden talloze jongeren in het ziekenhuis na overmatig drank- of drugsgebruik. 

Goede kanten

Alle klachten over parkeerproblemen, blote basten in supermarkten en lawaai tot diep in de nacht daargelaten, heeft het toerisme voor Spanje ook goede kanten. Het vormt een belangrijke motor van de Spaanse economie. Na dat record op record wordt gebroken in het aantal toeristen dat vanuit het buitenland Spanje bezoekt, is nog niet duidelijk of dat ook voor de maand augustus gaat gelden.

Catalonië, Balearen en Andalusië

Vorig jaar bleef 65 procent van de internationale toeristen in drie Spaanse regio’s; Catalonië, de Balearen en Andalusië. De hotelsector in Catalonië vreest dat de cijfers voor dit jaar iets minder zijn dan die van augustus 2013. Dit wijt men deels aan de regen die de laatste weken regelmatig viel.

Ook op Mallorca en Ibiza zullen de cijfers volgens de voorspellingen op dit moment niet beter zijn dan vorig jaar. De bezetting op Mallorca bereikte 90 procent en die op Ibiza 95 procent. In Murcia is men iets optimistischer met een bezetting van 87 procent. Dit is twee punten meer dan vorig jaar. De Canarische Eilanden geeft een bezetting van 80 procent door.

Noord-Spanje

In Noord-Spanje zou Asturië de beste zomer hebben gehad sinds de crisis begon. In Galicië schat men de bezetting in hotels op 70 procent en dat is 5 punten meer dan vorig jaar. Baskenland lijkt ook erg tevreden met een bezetting van 90 procent.

Binnenland

In het binnenland zet de hitte de zomermaanden enige rem op de toestroom van toeristen. Toch kan de provincie terugkijken op een erg goed eerste half jaar. Ook Castilla la Mancha is positief en dankt dat aan het feit dat het jubileumjaar van El Greco zoveel toeristen aantrok.

Nationaal toerisme

Volgens de voorzitter van CEHAT, de overkoepelende hotelorganisatie, is het erg positief dat het nationale toerisme weer is toegenomen. Spanjaarden kozen met name voor hun eigen kusten. Wat internationaal toerisme heeft men gemerkt dat de Russische markt is ingestort met een daling van 15 tot 20 procent ten opzichte van vorig jaar.

Illegale verhuur

Ondanks dat er meer toeristen naar Spanje kwamen, is het totaal aantal hotelovernachtingen gedaald met 6 tot 8 procent in diverse gebieden. Men vreest dat dit hetzelfde zal zijn voor augustus. De oorzaak wordt gezocht in het toegenomen aanbod van illegale vakantieverblijven via websites als AirBnb. Toch verwacht men dit jaar een recordaantal bezoekers van rond de 63 miljoen personen.

Dit vind je misschien ook leuk