Één Spanjaard en één vrouw bij tien rijkste personen op aarde

door admin
Één Spanjaard en één vrouw bij tien rijkste personen op aarde

Op de website van Bloomberg is de volledige lijst in te zien. Deze kun je naar eigen wens rangschikken op geslacht, land van herkomst, op leeftijdscategorie of op de bronnen van rijkdom. Zo ziet de lijst er volledig anders uit als je selecteert op ‘selfmade’ of op ‘inherited’.

  1. Bil Gates: De mede-oprichter van Microsoft, ’s werelds grootste softwareproducent, heeft een fortuin van 86.100 miljoen dollar.
  2. Carlos Slim: Deze eigenaar van de Amerikaanse telefoonprovider America Mobile en met aandelen in beursgenoteerde bedrijven als Philip Morris, New York Times en Caixabank is goed voor 85.200 miljoen dollar.
  3. Warren Buffet, eigenaar van het Amerikaanse bedrijf Berkshire Hathaway en aandeelhouder in Coca Cola en American Express heeft 67.000 miljoen dollar.
  4. Amancio Ortega is de eerste Spanjaard op de lijst, maar ook de enige van de 200 rijkste lieden ter wereld. Als oprichter en eigenaar van het textielbedrijf Inditex, met ketens als Zara en Massimo Duti, vergaarde hij een fortuin van 64.000 miljoen dollar
  5. Charles G. Koch is samen met zijn broer eigenaar van Koch Industries, een van de grootste familiebedrijven ter wereld. Hij bezit 52.800 miljoen dollar.
  6. David H. Koch bezit hetzelfde als zijn broer.
  7. Lawrence J. Ellison is oprichter en de grootste aandeelhouder van het Amerikaanse softwarebedrijf, Oracle. Hij bezit 25 procent van het bedrijf en 46.100 miljoen dollar.
  8. Ingvar Kamprad is de oprichter en eigenaar van de Zweedse meubelgigant Ikea. Met inmiddels 349 winkels, 150.000 man aan personeel en 775 miljoen klanten bezit hij nu 42.400 miljoen dollar.
  9. Christy Walton is de rijkste vrouw ter wereld en de eerste vrouw van de in totaal 19 vrouwen die in de top 200 prijken. Na de dood van haar echtgenoot John T. Walton, de tweede zoon van de oprichter van de Amerikaanse supermarkt Wal-Mart, erfde ze zijn fortuin. Daarnaast is ze voor 12,4 procent aandeelhouder in het bedrijf en bezit ze voor een waarde van 25 miljoen dollar aandelen in First Solar. Haar fortuin: 39.300 miljoen dollar.
  10. Jim Walton is de jongste zoon van de Wal-Mart-oprichter en is goed voor 37.500 miljoen dollar. 

Nederland

Er staat slechts één Nederlander in de top 200. Dat is Charlene de Carvalho-Heineken. Zij is aandeelhouder van de derde grootste bierproducent ter wereld met 120 brouwerijen, die 250 biermerken verkoopt in 178 landen. Ze staat op positie 106 met 11.500 miljoen dollar. België heeft geen afgevaardigde in de lijst.

Dit vind je misschien ook leuk