Burgemeester Madrid kondigt vertrek aan

door admin
Burgemeester Madrid kondigt vertrek aan

Ze verzekerde haar toehoorders, die geen vragen mochten stellen, wel dat ze haar ambtstermijn helemaal zal afronden en zei dat het tijd is voor een nieuwe stap in haar leven. De Spaanse premier zou al een tijdje op de hoogte zijn geweest van Botella’s voornemen.

De echtgenote van Spanje’s voormalige premier José Maria Aznar nam de lege burgemeestersplek over in december 2011, toen haar voorganger Alberto Ruiz Gallardón werd aangewezen als minister van Justitie in het huidige Spaanse kabinet.

Mogelijke kandidaten voor opvolging

Botella was eveneens aan de hand van Gallardón de gemeente binnengekomen en was eerst wethouder sociale zaken. Kandidaten om haar op te volgen worden genoemd in de Spaanse pers. Zo zou overheidsafgevaardigde in Madrid, Cristina Cifuentes belangstelling hebben voor de post. Daarnaast wordt Esperanza Aguirre genoemd. Zij was president van de regionale regering Madrid en is nu voorzitter van de Partido Popular. Via social media liet Aguirre weten dat ‘Botella altijd het beste voor de partij heeft gedaan’. 

Halloween drama

Ana Botella kwam regelmatig in opspraak. Zo kwamen in het eerste jaar van haar functioneren vijf jongeren om het leven tijdens een Halloweenfeest georganiseerd in 2012 in een overvol stadion dat werd beheerd door de gemeente. Verschillende mensen die toen onder Botella werkten, dienden toen af te treden.

Speech ging viraal

Vorig jaar lukte het Botella en haar team niet de Olympische Spelen van 2020 naar de Spaanse hoofdstad te halen, terwijl het al de derde poging was van de stad om gastheer te zijn. Tijdens de bekendmaking van de winnende stad gaf Botella een speech in het Engels waarover nog lang werd nagelachen op de sociale media.

Auditie straatartiesten

De laatste tijd overleden twee mensen in Madrid door vallende boomtakken. Ook zou de steun binnen haar eigen partij aan het afkalven zijn. De Partido Popular heeft al ononderbroken sinds 1991 het bestuur van Madrid in handen. Ze stelde eveneens onpopulaire maatregelen voor, zoals dat demonstranten voortaan uit het centrum geweerd zouden worden, dat zwerfhonden binnen 10 dagen nadat ze werden gevangen genomen een spuitje zouden krijgen en dat straatartiesten die in Madrid willen spelen daartoe een auditie zouden moeten doen bij de gemeente. 

Dit vind je misschien ook leuk