Catalonië bereidt zich voor op historische ‘Diada’

door admin
Catalonië bereidt zich voor op historische 'Diada'

Dit doen ze als steunbetuiging aan het geplande referendum over onafhankelijkheid van de regio op 9 november aanstaande. Over een gebied van 200.000 vierkante meter zullen verspreid over een lengte van 11 kilometer ruim 500.000 mensen deelnemen aan deze manifestatie. De V wordt gevormd in de straten Diagonal en Gran Vía. Met 1.500 bussen worden de betogers aangevoerd, er zijn drie grote podia, 7.000 vrijwilligers en volgens de organisatie al ruim 1.000 geaccrediteerde nationale en internationale media die er verslag van zullen doen.

‘Nu is het moment’

Onder het motto ‘Ara ès l’Hora’ (Nu is het moment) en ‘9N gaan we stemmen, 9N gaan we winnen’ laten de deelnemers, die gekleed zullen gaan in de kleuren rood en geel van de Catalaanse vlag, weten dat ze graag hun stem uitbrengen op de vraag of Catalonië een aparte staat moet worden en zoja, of die staat dan onafhankelijk van Spanje moet zijn. 

Juridisch kader

Het Catalaanse parlement werkt op dit moment aan een wet op volksstemming om het referendum het benodigde juridische kader te geven. De Spaanse regering is tegen een referendum, want noemt het illegaal omdat het in strijd is met de Grondwet die zegt dat referenda in Spanje moeten worden gehouden onder alle Spanjaarden.

‘Dubbele fout’ Rajoy

Volgens de Catalaanse president Artur Mas maakt premier Rajoy een ‘dubbele fout’. Ten eerste wil hij het Catalaanse volk de mond snoeren door het referendum niet toe te staan en ten tweede ontzegt hij de stem aan personen die oplossingen zoeken via de stembus. Mas zei dit woensdagmiddag tijdens een eerbetoon aan de slachtoffers uit 1714 bij de val van Barcelona.

Manifestaties op 11S

De regionale feestdag wordt al twee jaar gedomineerd door massale manifestaties van die Catalanen die streven naar een onafhankelijk(er) Catalonië. In 2012 kwamen er een paarhonderdduizend mensen op de been in een demonstratie en in 2013 werd een menselijke ketting gevormd door circa 400.000 personen van de ene kant van Catalonië naar de andere kant. 

Vreemde in eigen land

De voormalige minister van Defensie in de socialistische regering onder Zapatero, Carme Chacón, uitte haar frustratie over het feit dat de Diada door Artur Mas en zijn regering ‘niet meer is voor iedereen’. ‘Of je denkt hetzelfde als zij, of je bent een vreemdeling in je eigen land’. Ze riep iedereen op hiertegen te rebelleren. 

Peilingen wijzen uit dat de meerderheid van de Catalanen wel voor een referendum is, maar als wordt gevraagd naar of ze volledige onafhankelijkheid van Spanje zouden nastreven, dan zakt de steun flink terug. Een peiling van Metroscopia op verzoek van El Pais begin september liet zien dat 45% van de Catalanen een oplossing wil zodat er wel gestemd kan worden. 23% verdedigd het referendum ook al wordt het verboden en een derde ziet een onafhankelijk Catalonië als mogelijkheid in de toekomst. 

Dit vind je misschien ook leuk