Verontwaardiging rond nieuwe anti-daklozen bushaltes in Madrid

door admin
Verontwaardiging rond nieuwe anti-daklozen bushaltes in Madrid

Het aantal daklozen in Madrid is gedurende de crisisjaren fors gestegen. Door gedwongen huisuitzettingen en de torenhoge werkloosheid zien steeds meer personen de straat als hun enige optie. Vooral in de wintermaanden worden bushokjes in Madrid nogal eens gebruikt door daklozen omdat het ze enige beschutting biedt tegen de lage temperaturen of neerslag.

De nieuwe bushaltes worden door burgemeester Ana Botella ‘modern en aantrekkelijk’ genoemd. Ze zijn uitgerust met wifi en met informatiepanelen. Al geeft Botella toe dat de oude bankjes nog in prima staat verkeerden. Volgens het bedrijf dat de bushokjes produceerde, JCDecaux en Cemusa, is het ontwerp ‘gebaseerd op de eisen gesteld door de opdrachtgever’. De Spaanse krant 20Minutos echter heeft uitgezocht dat in de opdracht niets genoemd stond over de metalen leuning in het midden. De uiteindelijke keuze tussen vijf onderwerpen lag bij het gemeentebestuur.

Op internet circuleren al foto’s rond van de nieuwe bankjes die #anti-mendigos (anti-dakloos) worden genoemd. Opmerkingen staan erbij als ‘de PP houdt niet van daklozen, ondanks dat ze mensen zelf op straat hebben gezet’.

Oppositiepartij UpyD heeft niet alleen kritiek op het onvriendelijke ontwepr, maar laakt ook het feit dat de gemeente gedurende 13 jaar lang 12 miljoen euro betaald krijgt door de bedrijven die het bushokje produceerden. Zij zullen ze vullen met reclame. Zodoende ‘kost het de burger geen enkele euro’, voegde Botella toe. De UPyD vindt het geen doen dat de huidige burgemeester vlak voor ze af zal treden haar opvolgers voor zo’n lange periode bindt aan afspraken, waar ze het misschien helemaal niet eens mee zullen zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk