Rajoy zal tegen Schots lidmaatschap EU stemmen

door admin
Rajoy zal tegen Schots lidmaatschap EU stemmen

Spanje zal mogelijk gebruik maken van het vetorecht dat elke lidstaat heeft wanneer een potentieeel EU-lid zich meldt voor acceptatie. Deze uitspraak vormt een duidelijke hint naar Catalonië waar president Arthur Mas vandaag met grote belangstelling het Schotse referendum zal volgen. Mas is voor onafhankelijkheid van zijn regio van Spanje en wil hiertoe de Catalanen op 9 november hun stem laten uitbrengen voor of tegen een onafhankelijk Catalonië.

‘Schadelijk’

Volgens Rajoy kan het ‘schadelijk zijn voor de Europese Unie’ als Schotland zich afscheidt van het Verenigd Koninkrijk. Hij zei: ‘Europa is opgericht om staten samen te brengen, niet om ze op te delen. Integratie is van deze tijd, afscheiding niet.

EU-lidmaatschap

Donderdag 18 september kunnen de Schotten stemmen. Bij een laatste peiling een dag ervoor zou 49 procent van de Schotten voor onafhankelijkheid stemmen. Wordt de uitslag een ‘ja’ dan moet Schotland opnieuw een lidmaatschap van de EU aanvragen. Een proces dat normaliter jaren duurt.

Onheus bejegend

In Spanje is een mogelijke afscheiding van de rijke regio Catalonië al jarenlang een heikel punt in de landelijke politiek. De centrale regering ziet het niet zitten, maar door de economische crisis voelen steeds meer Catalanen zich onheus behandeld door hun volksvertegenwoordigers in Madrid. Ze hebben het gevoel meer belasting te betalen dan er geld terugkeert voor sociale voorzieningen en andere zaken.

Speculaties

Er wordt uitgebreid gespeculeerd in het nieuws over de mogelijke economische en andere gevolgen van afscheiding. Een groot aantal multinationals heeft al aangegeven Catalonië met hun vestigingen te verlaten, mochten ze los van Spanje gaan en voetbalfans vragen zich af wat er met FC Barcelona en de Spaanse Liga gaat gebeuren als Catalonië een apart land wordt. Dan is er nog de talenkwestie. In Catalonië wonen ook heel veel mensen uit andere Spaanse regio’s voor wie het niet gunstig gaat zijn als Catalaans de hoofdtaal wordt, zowel in het onderwijs als daarbuiten.

Meer financiële onafhankelijkheid

Anderen zien de inspanningen van Artur Mas vooral als een poging om méér onafhankelijkheid te krijgen dan nu het geval is. Zo zou hij net als het Baskenland een eigen belastingdienst willen oprichten en vandaaruit geld willen afdragen aan Spanje. Catalonië zou in talloze opzichten zo innig met Spanje verbonden zijn, dat een scheiding vele onvoorziene negatieve gevolgen vele gebieden zou hebben.

Dit vind je misschien ook leuk