Spaans kabinet stelt invoering strenge abortuswet uit

door admin
Spaans kabinet stelt invoering strenge abortuswet uit

Het feit dat het Spaanse kabinet de goedkeuring voor de wet van Gallardón uitstelt betekent feitelijk een klap in het gezicht van de minister die initiatief nam tot de wet en deze ook zag als het paradepaardje van zijn ambtstermijn. Eerder beloofde Alberto Ruiz Gallardón dat de wet zeker voor het einde van de zomer van kracht zou worden. Echter interne verdeeldheid binnen zijn partij stak daar een stokje voor. 

Terug in de tijd

Met de wijzigingen zou Spanje een van de strengste abortuswetten binnen Europa krijgen. Abortus op verzoek in de eerste drie maanden van de zwangerschap zou verboden worden. Ook zou abortus illegaal zijn in geval van verkrachting. Gallardón schrapte echter eerder de regel dat vrouwen die in verwachting zijn van een foetus met ernstige afwijking niet over konden gaan tot abortus, op een paar strenge voorwaarden na. Hierop kwam zoveel protest vanuit binnen- en buitenland dat Gallardón zelf dit artikel herriep.

‘Consensus niet gemakkelijk’

Tijdens een persconferentie ontweek de Spaanse vice-premier Soraya Saenz de Santamaria vragen van pers of de wet nu volleidg zou worden geschrapt. Volgens de vice-premier gaat het om een ‘gecompliceerd onderwerp dat zeer gevoelig ligt in de Spaanse samenleving’. De regering heeft in dit opzicht ‘consensus tot doel’ en dat is met betrekking tot deze wet ‘niet gemakkelijk’.

Stemmenverlies

De volledige oppositie is fel tegen de hervorming. Het lijkt er nu op dat de wet wordt doorgeschoven naar 2015. De kans is klein echter dat deze dan wel zou worden goedgekeurd omdat in mei de gemeentelijke verkiezingen worden gehouden en eind 2015 de landelijke verkiezingen. Volgens politiek commentatoren is de regering bang veel stemmen te verliezen als de wet wordt goedgekeurd.

Tegenstanders abortus

Afgelopen zondag werd er nog een grote manifestatie gehouden van tegenstanders van abortus, die vinden dat Rajoy zich aan zijn beloften moet houden. Daarbij zien ze de overheid als ‘slap’ omdat deze uit angst voor stemmenverlies de wet nu voor zich uitschuift.

De krant El País haalt bronnen aan die bekend zijn met het onderwerp aan en schrijft dat het onwaarschijnlijk is dat Rajoy zijn minister zal vragen op te stappen, maar dat deze natuurlijk wel zelf zijn conclusies kan trekken en zijn ontslag kan nemen.

Dit vind je misschien ook leuk