Spaanse koning in één-op-één onmoeting met Barack Obama

door admin
Spaanse koning in één-op-één onmoeting met Barack Obama

De korte ontmoeting staat gepland voor 21 uur (15 uur lokale tijd), direct na de lunch die de Spaanse koningen hebben met Spaanse wetenschappers. Hun agenda staat daarnaast vol met activiteiten die gericht zijn op onderwijs en wetenschap.

Speech koning

Tijdens een toespraak die Felipe VI zondag in het Engels hield voor een groep studenten met een Fulbright-beurs van Internationale Institute of Education (IIE), zei de koning dat Spanje hard aan het werk is om over de crisis heen te komen met ‘offers en kracht’ en dat de Spaanse economie ‘nu veel diverser en concurrerender, productiever en opener naar de wereld is’.

Hij gaf eveneens toe dat de crisis een ‘obstakel is voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling’ van veel mensen, vooral van de jongeren. Hij sprak zijn begrip uit voor hun ’teleurstelling’ en ‘frustratie’. Echter deze jongeren en hun families wilde hij ook een boodschap meegeven van ‘hoop en vertrouwen in onze gezamenlijke toekomst’. 

Klimaattop

Woensdag zal de Spaanse koning voor het eerst spreken tijdens de Algemene Vergadering van de VN over het klimaat. De top wordt als belangrijk gezien omdat voor het eerst sinds de klimaatconferentie in Kopenhagen, vijf jaar geleden, er zoveel regeringsleiders bijeen zijn om te spreken over het klimaat. Er zal niet onderhandeld worden, dus ook geen akkoord opleveren. De jaarlijkse klimaattop in Lima, Peru wordt gezien als de laatste stap voor de klimaattop in Parijs in 2015 waar wel een akkoord moet worden bereikt. De intentie is om daar het vervolg op het Kyoto-protocol vast te stellen. 

Obama

Het Witte Huis heeft de op handen zijnde ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de Spaanse koning ‘kort’ genoemd. Obama heeft al laten weten er naar uit te zien samen te werken in de komende jaren om de al goede relatie die tussen beide landen bestaat verder te versterken. Spanje is een gewaardeerde bondgenoot voor de Verenigde Staten.

Dit vind je misschien ook leuk