Gaat de Spaanse koning Juan Carlos scheiden?

door admin
Gaat de Spaanse koning Juan Carlos scheiden?

Volgens bronnen dichtbij het koninklijke echtpaar zouden de twee sinds het aftreden van Juan Carlos als koning van Spanje uitsluitend nog communiceren via hun secretarissen en elkaar niet meer hebben gezien. Juan Carlos bracht zijn zomer door in Madrid terwijl Sofia op Mallorca was met haar familie. Vanuit het koninklijk huis is gereageerd op de geruchten. Het zou gaan om pura patraña, vrij vertaald ‘een puur broodjeaap-verhaal’.

Scheve schaats

Dat de twee geen hechte relatie hadden was al decennialang genoegzaam bekend. Regelmatig doken geruchten op in de pers over vermeende buitenechtelijke relaties van de koning. Iets waar de zeer gelovige Sofia niet tegen zou kunnen. Dezelfde geloofsovertuiging zou haar er echter ook van hebben weerhouden om al eerder tot een scheiding over te gaan. In 2012 verscheen er nog een boek van de in Spanje gerespecteerde societyjournaliste Pilar Eyre met als titel ‘De eenzaamheid van de koningin’, waarin tot in details uiteen werd gezet hoe slecht het huwelijk tussen de twee was en waarom.

Duitse prinses

Men vermoedt dat Juan Carlos een buitenechtelijke relatie heeft met de Duitse prinses Corinna Zu Sayn-Wittgenstein. Ze werden vaak samen gezien en Juan Carlos zou regelmatig naar Londen reizen om haar daar te onmoeten, al is daar geen enkel  bewijsmateriaal van.

Staatsrechtelijke gevolgen?

Nu hun zoon Felipe afgelopen juni de rol als koning van Spanje van zijn vader heeft overgenomen, leven de oude koningen wat meer in de luwte. Dat zou volgens diverse bronnen de voornaamste reden zijn dat ze een punt achter hun slechte huwelijk willen zetten. Echter in de media wordt ook gespeculeerd over wat een officiële scheiding zou betekenen voor de staatsrechtelijke positie van de koningin. Mag zij dan in het paleis van de staat blijven wonen en mag zij dan wel haar inkomen van de staat behouden?

Imago koningshuis

Volgens enkele bronnen zou Felipe VI onder meer daarom zijn ouders de titel koning hebben laten behouden, om zo de positie van Sofia zekerder te stellen na een eventuele scheiding. Het zou ook kunnen dat de twee verder gescheiden van tafel en bed door het leven gaan en het niet tot een officiële scheiding gaat komen. Voor Felipe VI misschien een betere optie omdat hij keihard aan het werken is om het verslechterde imago van het Spaanse koningshuis weer wat op te poetsen.

Scheiding zou ‘dom’ zijn

Volgens een commentaar in de krant El Mundo zou een scheiding wel het stomste zijn wat de koningen nu nog kunnen doen. Het is al decennialang bekend dat de relatie niet goed is en ook dat het stel praktisch gescheiden leeft. Dat ze elkaar sinds de abdicatie niet meer hebben gezien is eenvoudigweg het gevolg van dat ze niet meer samen hoeven te verschijnen bij officiële aangelegenheden. Ze zijn immers met pensioen. Dit geeft ze veel meer gelegenheid elkaar zoveel mogelijk te mijden, zonder zich de ellende van de grote gevolgen van een officiële scheiding op de hals te halen.

Dit vind je misschien ook leuk