Negen jihadisten gearresteerd in Spanje en Marokko

door admin
Negen jihadisten gearresteerd in Spanje en Marokko

De groep was actief in gebieden die bekend staan als bases van waaruit terroristen naar oorlogsgebieden in Irak en Syrië werden gestuurd om te strijden voor IS. De arrestaties konden plaatsvinden door een nauwe samenwerking tussen de Spaanse en Marokkaanse politie. Het is nog niet bekend of de jihadisten nog naar Irak of Syrië zouden gaan of dat ze al teruggekeerd waren. De Spanjaard zou aan het hoofd van de terroristische cel staan, zo meldden bronnen bij de antiterreurdiensten en het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Met deze arrestaties komt het totaal aantal al uit op twintig operaties in Spanje waarbij zestig personen gearresteerd werden. Volgens de Marokkaanse overheid vechten tussen de 1.500 en 2.000 Marokkaanse burgers bij IS. Komen ze terug uit de strijd, dan zijn ze actief bij het recruteren en opleiden van nieuwe strijders voor de Islamitische Staat.

Waarschuwingsniveau

Eerder in september heeft de Spaanse overheid in dit verband het waarschuwingsniveau voor terreurdreiging al verhoogd van laag naar hoog. Alle instanties die zich met het bestrijden van terrorisme bezighouden hebben hun veiligheidsmaatregelen verhoogd.

Dit vind je misschien ook leuk