Huizenverkoop Costa del Sol bijna op niveau van voor crisis

door admin
Huizenverkoop Costa del Sol bijna op niveau van voor crisis

In het eerste kwartaal van 2014 werden ruim 5.000 transacties gedaan door buitenlanders. Dit bracht de verkoop op gemiddeld 30 per dag, zo blijkt uit gegevens gepubliceerd in La Opinión de Málaga en afkomstig van Consejo General del Notariado, het college van notarissen.

Twee keer zoveel woningen verkocht

Drie van elke vier transacties (bijna 3.800) werden gedaan door niet-ingezetenen uit het buitenland. Het aantal verkopen dat werd geregistreerd door notariskantoren in 2014 is twee keer zoveel als het aantal verkopen dat werd geregistreerd tijdens de jaren waarin de crisis het diepst was. Zelfs ten opzichte van 2007, het jaar vóór de crisis toesloeg, zijn de cijfers licht beter. De stijging van het aantal verkochte woningen ten opzichte van een jaar geleden is maar liefst 41 procent.

Meer verkopen door stijging IVA

Eind 2012 was het enige moment tijdens de crisis dat er verbetering op de huizenmarkt was waar te nemen dankzij aankopen van buitenlanders. Dit werd veroorzaakt door de verhoging van de BTW van 4 naar 10 procent op huizenverkoop. Veel mensen die het konden, maakten nog snel gebruik van het lage BTW-tarief. Deze verbetering hield echter geen stand.

Blijvende verbetering huizenmarkt

Vanaf eind 2013 is de verbetering die te zien is op de Spaanse huizenmarkt in het algemeen duidelijk en lijkt blijvend te zijn. Vooral Britten, Noren, Zweden, Belgen, Russen en Fransen investeren in Spaans vastgoed aan de Costa del Sol en maken 40 procent uit van het totaal aantal transacties.

Gemiddelde prijs per vierkante meter

Volgens het college kochten buitenlanders huizen in de provincie Málaga in 2007 en 2008 voor een gemiddelde prijs van 2.300 en 2.560 euro per vierkante meter. Tegenwoordig is die prijs gezakt naar circa 1.670 euro per vierkante meter.
60 procent meer aankopen door Britten 

Wat nationaliteiten betreft is het aantal verkopen aan Britten sterk gestegen. In 2014 werden 1.070 huizen in de provincie Málaga door mensen met een Britse nationaliteit verkocht. Dat is 60 procent meer dan een jaar eerder. Britten worden gevolgd door Zweden met in totaal 593 woningen (49 procent meer), Belgen met 397 (+31%), Russen met 336 (+26%). De aankoop van huizen in Spanje onder Noren steeg met 6 procent en Duitsers kochten in totaal 287 woningen in Málaga in 2014. Dat is een stijging van maar liefst 56 procent. Denen en Fransen kochten respectievelijk 273 en 161 woningen dit jaar. Voor beide nationaliteiten betekent dat een stijging van circa 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dit vind je misschien ook leuk