Duizenden Catalanen straat op tegen opschorten referendum

door admin
Duizenden Catalanen straat op tegen opschorten referendum

‘We willen stemmen’, klok overal in Catalaanse steden en dorpen in de buurt van de diverse gemeentehuizen. De politieke partijen CiU, ERC, ICV-EuiA en CUP gaven gehoor aan de oproep om te demonstreren van de ANC nadat maandag het besluit van het hof werd gecommuniceerd.

De Catalaanse premier Artur Mas is al tijden bezig om een volksraadpleging te organiseren onder de Catalanen. Hij wil ze twee vragen stellen. Ten eerste hoort hij graag hun antwoord op de vraag of Catalonië een natie moet worden en ten tweede of men vindt dat dit vervolgens een onafhankelijke natie zou moeten zijn.

De nationale regering in Madrid is al vanaf het begin fel tegen een dergelijk referendum en beroepte zich hierbij succesvol op de Spaanse grondwet die zegt dat dergelijke volksraadplegingen gehouden moeten worden onder alle Spanjaarden.

Volgens de autoriteiten in Barcelona kwamen hier vijfduizend mensen samen ondanks de regen. Volgens de organisatoren waren dat er twee keer zoveel. Ook in andere gemeenten zoals Girona, Tarragona en Lleida kwamen Catalanen samen om aan te geven dat ze graag op 9 november aanstaande toch hun stem uitbrengen. Men uitte kritiek op het feit dat het opschorten van een referendum tegen alle regels ingaat en is het niet eens met het feit dat de Catalanen niet eens de kans krijgen zich uit te spreken.

Artur Mas gaat door

De Catalaanse president is ondanks alle tegenwerking vanuit Madrid vastbesloten door te zetten om toch zijn volksraadpleging te kunnen houden. ‘Ik verander niet van koers‘, zo sprak hij woensdag in het Catalaanse parlement. ‘Ik kom niet terug op onze vastbeslotenheid om de Catalanen de mogelijkheid te geven zich uit te spreken over hun eigen toekomst’, voegde hij toe.

In het regionale parlement werd een voorstel aangenomen om een 7-koppige controle-commissie op te richten. Door de oppositie werd hij al gewaarschuwd dat het ingaan tegen het besluit van het Constitutioneel Hof juridische gevolgen kan hebben. Wel staakte hij en andere nationalistische partijen onmiddellijk na de uitspraak van het hof de campagnes voor het referendum dat gepland staat voor 9 november aanstaande. 

Dit vind je misschien ook leuk