Madrid gaat gebruikers taxi-app Uber beboeten

door admin
Madrid gaat gebruikers taxi-app Uber beboeten

De applicatie Uber werd vier jaar geleden bedacht door een Amerikaans bedrijf uit San Francisco en is feitelijk een alternatieve taxidienst. Het bedrijf is in korte tijd flink gegroeid en Uber is nu actief in 128 steden in 37 landen. Zo ook in in het Nederlande Amsterdam, in het Belgische Brussel en in het Spaanse Barcelona. Hier kun je via je smartphone heel eenvoudig een taxi bestellen die vaak veel goedkoper is dan de normale taxidiensten. 

Hoe werkt Uber?

Als je de app op je telefoon hebt en je zoekt een taxi, dan zie je alle beschikbare Uber-auto’s op een kaart rijden. Je kunt de taxi die je wilt, oproepen en intoetsen wat je eindbestemming is. Gebaseerd hierop geeft Uber je een prijs voor de rit. Taxi’s kunnen zich hiervoor aanmelden, maar ook particuliere chauffeurs die wel een extraatje willen verdienen.

Oneerlijke concurrentie

De controverse is ontstaan omdat taxicentrales vinden dat Uber alle regels omzeilt en daardoor oneerlijke concurrentie vormt omdat chauffeurs voor Uber geen belasting betalen, geen dure vergunningen hoeven te kopen of niet hoeven te voldoen aan bepaalde kwalificaties.

Tegenstand in heel Europa 

In Berlijn werd Uber al verboden. Brussel doet Uber ook in de ban en Barcelona heeft de dienst in juni verboden en eveneens plannen aangekondigd om auto’s van mensen die de app gebruiken of de passagiers die van de app gebruik maken te beboeten.

Neelie Smit Kroes

In Spanje sprong de minister van Economie, Luis de Guindos, nog voor de app in de bres door te zeggen dat taxicentrales moeten wennen aan veranderende technologieën. Op Europees niveau vindt Eurocommissaris Neelie Smit Kroes dat de taxisectoren in de diverse landen onnodig worden beschermd en sprak van ‘kartelvorming’.

Tussen 11 en 13 uur op dinsdag liepen alle tegenstanders van de app onder leiding van de Spaanse federatie van taxicentrales van het plein voor het Atocha-station naar Plaza de Cibeles. 

Dit vind je misschien ook leuk