Voorste rijen Spaanse collegezalen leeg

door admin
Voorste rijen Spaanse collegezalen leeg

In twee jaar tijd daalde het aantal studenten op Spaanse openbare universiteiten met 45.000 personen. De studentenvakbond wijt dat aan de bezuinigingen waardoor het aantal studiebeurzen is gedaald, het collegegeld is gestegen en veel studenten het zich niet meer kunnen veroorloven om te gaan studeren.

Lege rijen

De oproep is dan ook om op woensdag alle voorste rijen in de collegezalen leeg te laten als symbolische verwijzing naar het grote aantal ‘missende’ studenten. Meer dan 350 studentenverenigingen doen mee met de actie. Men vraagt van de Spaanse onderwijsautoriteiten om meer in te zetten op het onderwijs van de jongste generatie in het land. Men moet ‘stoppen met het beleid waarmee de armsten uitgesloten worden’ van het hoger onderwijs, waarmee het universitair onderwijs in Spanje ‘slechts toegankelijk is voor de elite’.

‘Minder jongeren’

Het Spaanse ministerie van Onderwijs interpreteert de cijfers anders en wijt het verminderde aantal studenten op openbare universiteiten aan het feit dat de bevolkingsgroep van jongeren tussen 18 en 24 jaar is gedaald. 

Dit vind je misschien ook leuk