Grote voedselverspilling in Spanje

door admin
Grote voedselverspilling in Spanje

Dit blijkt uit een onderzoek van de IMF Business School in opdracht van het Spaanse ministerie van Landbouw, Voeding en Milieu. De aanleiding voor het onderzoek is de Wereld Voedseldag die sinds 1979 jaarlijks op 16 oktober wordt gehouden. Hiermee wil de Voedsel en Agriculturele Organisatie van de Verenigde Naties aandacht vragen voor de wereldwijde voedselproblemen, en wordt er solidariteit gevraagd voor de internationale strijd tegen honger, ondervoeding en armoede. 

Reden van weggooien

Volgens consumentenonderzoeksbureau Hispascoop is de voornaamste reden waarom eten in Spanje wordt weggegooid dat het over is na een maaltijd. Het slecht bewaard hebben van eten of de houdbaarheidsdatum is verlopen komen als redenen daarna.

Veel melk

In het rapport ‘Consumo alimentario en el hogar’ van het Spaanse ministerie van Landbouw, Voeding en Milieu wordt geconcludeerd dat Spanjaarden 30,7 miljard kilo voedsel per jaar kopen voor een totaalbedrag van 69,2 miljard euro. De meest geconsumeerde producten zijn melk en andere zuivelproducten (5,3 miljard kilo), gevolgd door vers fruit (4,7 miljard) en groenten en aardappelen (4 miljard).

Basken kopen meeste etenswaar

In Baskenland wordt volgens dit rapport het meeste uitgegeven aan eten met 1.967 euro per persoon per jaar, wat neerkomt op 5,38 euro per dag. Daarna volgt Cantabrië met 1.811 euro, Catalonië met 1.760 euro en La Rioja met 1.748 euro. In Andalusië besteedt men het minst aan eten met 1.297 euro per persoon per jaar, gevolgd door Extremadura en Castilla-La Mancha met respectievelijk 1.281 en 1.272 euro per persoon per jaar.

Dit vind je misschien ook leuk