Mango onder vuur vanwege ‘Nazi blouse’

door admin
Mango onder vuur vanwege ‘Nazi blouse’

De blouse is wit en toont kleine zwarte bliksemflitsjes die sterk doen denken aan de dubbele sigrune, een runeteken, dat door de Duitse geheime politie binnen de nazipartij van Hitler tussen 1940 en 1945 werd gebruikt en die verwantwoordelijk was voor de concentratie- en vernietigingskampen van het derde rijk. Nog steeds wordt het symbool gebruikt door rechts extremisten.

‘Eva Braun-collectie’

Duitse twitteraars staken hun verontwaardiging niet onder stoelen of banken. De blouse zou behoren tot de ‘Eva Braun-collectie’ van Mango. De kledingketen reageerde snel met verontschuldigingen voor deze misstap. ‘De RAYO blouse hoort bij een collectie die is geïnspireerd op mini-motieven. Er zijn twee andere modellen. Één met hartjes en één met sterretjes’, zo vertelde een woordvoerder van Mango aan de media. ‘Het spijt Mango dat de onfortuinlijke associatie werd gemaakt door dit ontwerp.’

Zara en ‘sherrif’

In juli dit jaar raakte de andere grote Spaanse kledingketen Zara nog in opspraak vanwege een soortgelijk incident. Een nieuw kinder t-shirt vertoonde volgens velen een grote gelijkenis met de shirts die gevangenen in de concentratiekampen van nazi-Duitsland moesten dragen.

Het t-shirt in de webwinkel was onderdeel van de lijn ‘sherriff’ en wit met horizontale blauwe strepen en op de linkerborst een gele ster. Men was woedend over de grote gelijkenis met de Davidster. De gele zeshoekige ster die Joden in de Tweede Wereldoorlog gedwongen droegen op hun kleding. Na de boze reacties die hier op volgden, haalde Zara het kledingstuk uit de collectie.

Dit vind je misschien ook leuk