Teresa Romero ebola-vrij, Spanje ook?

door admin
Teresa Romero ebola-vrij, Spanje ook?

Romero raakte besmet met het ebola-virus toen zij als verpleegster een met ebola besmette priester behandelde in het Carlos III ziekenhuis in Madrid. Deze Manuel García Viejo werd eind september uit Afrika gerepatrieerd terwijl hij al ernstig ziek was. Een paar dagen later overleed hij.

Op 6 oktober werd de besmetting van Romero bevestigd. Nu ruim twee weken later heeft ze haar virus overwonnen. Naast haar liggen nog 15 mensen ter observatie in quarantaine. Geen van allen vertoont tot nog toe symptomen van de ziekte. Blijft dit zo dan mogen eind deze week vijf van hen naar huis en de rest wordt dan maandag uit het ziekenhuis ontslagen.

Is Spanje nu ebola-vrij?

Spanje kan pas op 2 december definitief zeggen dat het land vrij is van ebola. Volgens experts gaat het om 42 dagen na de bevestiging dat de eerste patiënt vrij is van het virus. Dan moeten daarbij 21 dagen bij worden opgeteld. Dit is de incubatietijd van de ziekte, plus een extra periode van 21 dagen om helemaal zeker te zijn.

Is Teresa nog besmettelijk?

Op dit moment is Teresa Romero niet meer besmettelijk. Iemand die met het ebola-virus is geïnfecteerd is alleen besmettelijk op de momenten waarop er symptomen zijn, zoals koorts, diarree, braken etcetera.

Wat gebeurt er nu met Teresa?

De verpleegster kan binnenkort naar huis en weer een volstrekt normaal leven leiden. Wel krijgt ze van het ziekenhuis psychologische hulp. Dit omdat ze door haar ziekte en bijzondere situatie opeens wereldberoemd is. Teresa Mesa, woordvoerdster van de familie, heeft bevestigd dat Teresa op de hoogte is van het overlijden van haar hond Excalibur. Haar man, Javier Limón heeft dat dinsdag per telefoon gezegd. Ze heeft het slechte nieuws relatief goed opgepakt. Beide zijn dolgelukkig dat ze de ziekte overwonnen heeft, zei Mesa tegen de Spaanse pers.

Juridische stappen

Romero en haar man zullen niet rusten totdat de regionale minister van Gezondheid, Javier Rodriguez opstapt en ook de landelijke minister van Gezondheid, Ana Mato haar werk neerlegt. Rodriguez beschuldigde Romero van liegen en trok publiekelijk haar professionaliteit in twijfel. Nadat daar met veel verontwaardiging op werd gereageerd kwam hij met excuses. Voor Teresa en haar man is dat niet genoeg. De landelijke minister moet opstappen vanwege het protocol rond ebola dat heeft gefaald.

Andere patiënten helpen

Het is nog niet bevestigd of Teresa andere mensen die besmet zijn met het ebola-virus gaat helpen. Theoretisch zou zij dat kunnen doen. In haar bloed zitten namelijk nu anti-lichamen. Men zou deze uit haar rode bloedlichaampjes kunnen onttrekken om zo een serum te maken dat besmette patiënten kan helpen hun ziekte te overwinnen. Het is wetenschappelijk niet aangetoond dat iemand die genezen is van een ebola-besmetting de ziekte niet meer kan krijgen. Wel is de kans groter dat een persoon na besmetting overleeft. Experts schatten dat de antilichamen circa tien jaar in het bloed te vinden zijn.

Dit vind je misschien ook leuk