Spanje onder vuur vanwege terugzetten vluchtelingen

door admin
Spanje onder vuur vanwege terugzetten vluchtelingen

De grenzen rond twee Spaanse enclaves Ceuta en Melilla staan zwaar onder druk. Afgelopen woensdag publiceerden een aantal mensenrechtenorganisaties een video op internet waarop te zien is hoe vier agenten van de grenspolitie in Melilla een vluchteling proberen tegen te houden. Het zou gaan om de 23-jarige Danny uit Kameroen. Hij daalde een ladder af die tegen het derde grenshek stond en bereikte zo Spaans grondgebied.

Zonder pardon uitgezet

In plaats van hem op de hoogte te stellen van zijn rechten, hem een advocaat en tolk toe te wijzen en hem over te brengen naar het plaatselijke asielzoekerscentrum, zoals is voorgeschreven door Europese wetgeving, werd de jonge Afrikaan hardhandig en zonder pardon het land uitgewerkt.

Video

De beelden werden verspreid door de Stichting Prodein uit Melilla. Op de video is te zien hoe hij wordt geslagen tot hij op de grond valt en daar bewegingloos blijft liggen. Vier agenten tillen hem op en brengen hem uiteindelijk weer terug naar Marokko. Achter deze agenten doen twee andere groepen hetzelfde. Niet duidelijk is of de vluchteling bewusteloos is door de klappen die hij opving of dat hij passief verzet pleegt door niet mee te werken met zijn uitzetting.

Boze mensenrechtenorganisaties

‘De beelden konden niet duidelijker zijn’, aldus zei Judith Sunderland van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Ze eist dat de agenten worden geschorst totdat er meer duidelijkheid is over de zaak.

Waarschuwing van EU

EU-commissaris Cecilia Mahlström waarschuwt Spanje geen geweld meer te gebruiken bij het tegenhouden van Afrikaanse vluchtelingen bij de grens. Ze bevestigde tevens stappen te zullen ondernemen tegen Spanje. Grenswachters mogen enkel hun kracht gebruiken bij gevaar voor eigen leven of bij excessief gewelddadig gedrag van de vluchtelingen.

‘Moeilijke werkomstandigheden’

El Barkani, de hoogste autoriteit in Melilla reageert op de aanteigingen echter met dat er ‘volstrekt legaal’ is gehandeld. Hij verdedigde de agenten door te wijzen op hun ‘moeilijke werkomstandigheden’ en voegde eraan toe soms bepaald gewelddadig gedrag nodig is als een vluchteling of een groep vluchtelingen zich agressief gedraagt. Daarbij gaf hij aan dat de druk op de grens steeds groter wordt. Waar in 2013 in totaal 38 massale grensbestormingen waren, zijn dat er tot nu toe dit jaar al 58.

Recentste pogingen

Woensdagochtend om 7.50 uur bereikten opnieuw 17 vluchtelingen Spaans grondgebied na een bestorming van de hekken rond Melilla. De schattingen over het totaal aantal personen dat een poging deed lopen uiteen van tientallen tot 400. Afgelopen maandag kwamen er nog 60 vluchtelingen binnen bij diverse gelijktijdige pogingen.

30 Opvarenden sloep gered

Dinsdagavond wist de Spaanse kustwacht voor de kust van Almería nog een sloep te lokaliseren die schipbreuk had geleden. Alle 30 opvarenden werden gered en opgevangen door het Rode Kruis in de haven van Almería.

Versterkte grens, geen resultaat

De Spaanse krant El País schrijft dat tussen 2004 en 2013 in totaal 28.000 vluchtelingen Spanje hebben bereikt via de enclaves Ceuta en Melilla. Alleen al in 2013 kwamen hier ruim 4.000 asielzoekers binnen. Dit ondanks investeringen van totaal 140 miljoen euro om onder meer de grenzen te versterken, hekken te verhogen, camera’s te verbeteren, meer grenswachten in de zetten en sensoren te plaatsen. De krant baseert zich hierbij op gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ondanks al deze maatregelen is het aantal vluchtelingen dat een poging doet of daadwerkelijk Spanje bereikt niet significant gedaald.

Dit vind je misschien ook leuk