Calatrava laat nieuwe kerk herrijzen op Ground Zero

door admin
Calatrava laat nieuwe kerk herrijzen op Ground Zero

Afgelopen maandag meldde de Spaanse krant El Mundo dat de Valenciaanse architect Santiago Calatrava verantwoordelijk zal zijn voor de realisatie van het gebouw. Onlangs vond er een inzegeningsplechtigheid plaats op Ground Zero, de plek waar voor de aanslagen het World Trade Center stond en binnenkort de nieuwe kerk zal verrijzen. Bij deze gelegenheid zei Calatrava dat ‘als de kerk er eenmaal staat, het een huis zal zijn voor gebed, vrede, liefde en verzoening.’ 

Inspiratie

‘Bij het tekenen van het ontwerp, liet ik me inspireren door de Hagia Sophia, die in mijn ogen model staat voor orthodoxe kerken’, aldus de architect. De tempel, die deels geïnspireerd is op byzantijnse iconografie, zal de begin 20e eeuw gebouwde en vier verdiepingen tellende Sint Nicolaaskerk vervangen.

Kenmerkend

Geheel naar Calatrava’s stijl zal het bouwwerk een stralend lichtpunt in de duisternis worden, door het gebruik van wit marmer en led-verlichting.

Calatrava heeft veel bewonderaars, maar ook ’tegenstanders’, die grote bezwaren maken tegen het feit dat zijn gebouwen het vastgestelde budget vaak vele malen overschrijden.

Valenciaan

Calatrava werd in eerste instantie vooral bekend door de tientallen bruggen die hij bouwde, waaronder de Felipe II-brug in Barcelona en de Alamillo-brug in Sevilla. 

Een grote publiekstrekker is zijn Stad van Kunsten en Wetenschappen (Ciudad de las Artes y las Ciencias) in zijn geboortestad Valencia. Zoals bij het meeste van zijn werk, rezen ook hier de kosten de pan uit. Men hoopt dat op te vangen met opbrengsten van de vele bezoekende toeristen die vanuit de hele wereld komen.

Wereldwijde bekendheid

Calatrava heeft niet alleen in Valencia een kantoor, maar is ook gevestigd in Zürich, Parijs en New York. Overal ter wereld is werk van hem te bewonderen, zelfs in de Haarlemermeer in Nederland waar hij drie bruggen bouwde. 

Zowel binnen als buiten Europa creëerde hij al vele opzienbarende bouwwerken. In de VS bijvoorbeeld is hij verantwoordelijk voor het Art Museum in Milwaukee en de Polytechnische Universiteit in Florida.

Belangrijke locatie

Met de realisatie van de kerk op Ground Zero zal Calatrava voor de tweede keer bouwen op een locatie die wereldwijd van groot politiek en sociaal belang is.

Dit vind je misschien ook leuk