Corruptiezaak Púnica ook link met Marbella

door admin
Corruptiezaak Púnica ook link met Marbella

Omdat Granados de vetste vis is die de Guardia Civil met de operatie op maandag heeft gevangen is de zaak naar hem vernoemd. Een Púnica Granatum is de wetenschappelijke naam voor een granaatappelboom. Granados is Spaans voor granaatappels.

De arrestanten

Naast Granados werden nog 16 andere lokale of regionale bestuurders en/of politici gearresteerd, 3 ambtenaren van gemeentes in de regio Madrid en 14 zakenlieden. De politici zijn lid van vier verschillende partijen; PP, PSOE, IU en UDM. Eerder werd door een fout in de communicatie van de Guardia Civil gesproken over 51 arrestanten. Twee arrestaties moeten nog worden uitgevoerd.

Fraude met besparende maatregelen

De verdachten profiteerden van contracten die feitelijk waren bestemd om de energierekeningen van verschillende gemeenten omlaag te brengen. Bezuinigingen die hoogst noodzakelijk waren in de crisis. Wees een politicus of ambtenaar het contract toe aan het specifieke bedrijf, dan betaalde dit bedrijf een illegale commissie uit van 2 tot 3 procent. Het Franse Cofeley en bijbehorende Spaanse vestigingen van dit bedrijf kreeg de meeste contracten gerelateerd aan deze zaak toegewezen.

Staartje in Marbella

De zaak Púnica heeft volgens de Spaanse krant El Mundo ook nog een staartje in Marbella. Granados kocht nog dit jaar samen met een zakenpartner David Marjaliza – eveneens maandag gearresteerd – een plot in Marbella voor 1 miljoen euro. Volgens El Mundo deden de heren de aankoop nadat dezelfde krant had gepubliceerd over rekeningen op hun naam in Zwitserland waar vermoedelijk de steekpenningen naar toe werden geschreven. Het tegoed van die rekening bedroeg 1,5 miljoen euro. Deze ontdekking vormde de sleutel in het onderzoek die gisteren tot de arrestaties leidde.

Sjieke urbanisatie El Arenal

Het plot van 500 vierkante meter is te vinden in El Arenal, een luxueuze urbanisatie direct aan zee  in de Zuid-Spaanse kustplaats. Grandados en Marjaliza zijn hier volgens buurtbewoners geen vreemden aangezien ze er eerder ook vakantiehuizen bezaten. Beide heren betaalden de helft en de procedure om twee woningen te kunnen bouwen op het plot is bij de gemeente Marbella al in gang gezet. 

Dit vind je misschien ook leuk