Nieuw in Spanje: online een begrafenis bijwonen

door admin
Nieuw in Spanje: online een begrafenis bijwonen

Onder de noemer ‘Despedida Online’ (online afscheid) wil de gemeente hiermee inwoners tegemoet komen die niet bij het definitieve afscheid van een dierbare kunnen zijn. Vanaf elke willekeurige plek ter wereld kan een nabestaande via een speciale, door de gemeente verstrekte URL de gestreamde beelden van de dienst live via internet bekijken.

Privacy

Volgens wethouder Lourdes Bernal wordt er vanzelfsprekend rekening gehouden met privacy-regels. Elke begrafenis krijgt een eigen toegangscode van de IT-afdeling van de gemeente. Voor toegang tot de beelden en verspreiding ervan is expliciete autorisatie nodig van de naaste familieleden. Er zal tevens een virtueel condoleanceregister komen, waarin mensen een bericht aan de directe nabestaanden van de overledene kunnen achterlaten.

Valencia als eerste

Bernal zei tegen de Spaanse pers dat Valencia bij haar weten ‘de eerste stad in Spanje en waarschijnlijk ook ter wereld is’, die deze dienst aanbiedt. Het is vooral handig vanwege het feit dat crematies en begrafenissen in Spanje wettelijk gezien binnen 48 uur na het overlijden plaats moeten vinden. Die termijn is vaak te kort voor mensen die verder weg of zelfs in het buitenland wonen.

Bookcrossing

Met dit baanbrekende initiatief houdt het nog niet op. De gemeente heeft ook het plan om op de begrafenis mee te doen aan het initiatief ‘Bookcrossing’. Dit wil zeggen dat mensen op de begraafplaats een boek kunnen neerleggen, dat door een ander gepakt en gelezen kan worden. Het idee is dan dat een boek vele lezers vindt en zodoende het land of zelfs de wereld rondreist. Via een online registratiesysteem is de reis van het boek en wie het boek in handen heeft gehad precies te volgen.

De gemeente wil hiermee meer nadruk leggen op het feit dat een begraafplaats ook een plaats is voor bezinning en niet alleen voor verdriet en nostalgie.

Barcelona ook?

Onlangs kondigde de gemeente Barcelona een soortgelijke dienst aan, maar deze zal niet beschikbaar zijn tot januari volgend jaar.

Dit vind je misschien ook leuk