Spanje telt meeste bedreigde soorten van Europa

door admin
Spanje telt meeste bedreigde soorten van Europa

Spanje telt ruim 550 soorten die met uitsterven zijn bedreigd. Dit is met afstand het hoogste aantal in Europa, zo onthult de jongste ‘Red List‘ van de internationale unie voor het behoud van natuur (IUCN).

Uit de nieuwe Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) blijkt dat van de 76.199 geëvalueerde dier- en plantensoorten er wereldwijd 22.413 momenteel serieus met uitsterven worden bedreigd. Dat zijn er 1.125 meer dan vorig jaar, een stijging van 5,2 procent. 

Zeedieren, overbevissing en sushi

Iets meer dan de helft van het totaal wordt gevormd door dieren en 10.584 plantensoorten zijn bedreigd. Van de dieren gaat het vooral om zeedieren die in toenemende mate worden bedreigd door overbevissing in (Zuid-Oost) Azië. Zo werd de rode tonijn toegevoegd en de kogelvis. Beide geliefde ingrediënten voor sushi en sashimi.

Voedselindustrie en illegale jacht

Bijna alle dieren en planten in moeilijkheden verliezen steeds grotere delen van hun leefgebied aan de oprukkende mens. De intensieve voedselindustrie vormt een steeds grotere bedreiging voor de meeste soorten. Daarnaast vormt nog steeds het kappen van het regenwoud volgens de IUCN de belangrijkste bedreiging, maar ook de illegale jacht, handel, milieuvervuiling en klimaatverandering vormen voortdurende dreiging voor veel zeldzame soorten.

Iberische lynx

In Spanje zijn de Iberische lynx, de mediterrane monniksrob en de Europese nerts slechts drie van de 552 bedreigde soorten. Het volgende Europese land op de lijst is Griekenland. Hier zijn 286 soorten op verschillende niveau’s bereigd in hun bestaan. Vlak daarna komen Italië met 276 soorten en Portugal met 254 soorten.

Zuid-Europa moet beter zijn best doen

Uit de meest recente, voor de vijftigste keer gepubliceerde lijst, blijkt dat met name Zuid-Europa een serieuze taak heeft in het beschermen van bedreigde soorten. Opvallend in dit verband is het dat vorige week nog een wetsherziening werd goedgekeurd in het Spaanse parlement waarmee het verbod op jagen op privé-grond binnen nationale parken wordt uitgesteld. Deze beschermde natuurgebieden vormen het voornaamste leefgebied van de meeste bedreigde soorten.

Beschermde gebieden

Volgens IUCN bevindt 80 procent van de bedreigde biodiversiteit in Spanje zich in beschermde gebieden. In 2013 voegde Spanje nog een nieuw nationaal park toe door Sierra de Guadarrama ten noorden van Madrid als zodanig te benoemen. Hiermee kwam het totale aantal nationale parken, gebieden die de hoogste bescherming genieten, op 15.

Iberische lynxen overreden

Een opvallend voorbeeld in dit verband is de met uitsterven bedreigde Iberische lynx in Spanje, ’s werelds meest bedreigde zoogdier. Bijna één op de tien dieren in de totale populatie van 332 exemplaren werd overreden in Andalusië sinds het begin van 2013. Milieuactivisten hebben kritiek op het feit dat er geen maatregelen zijn genomen om de dieren te beschermen voor de wegen die langs of zelfs door de parken leiden.

Meer beschermde gebieden nodig

Tijdens de presentative van de laatste rode lijst sprak algemeen directeur van IUCN, Julia Marton-Lefevre uit dat wetenschappelijk bewijs aantoont dat beschermde gebieden een centrale rol kunnen spelen in het omkeren van de trend. Volgens experts vermindert het aantal bedreigde soorten in gebieden die niet of nauwelijks worden beschermd, twee keer zo snel dan die in gebieden met een adequate bescherming.

Dit vind je misschien ook leuk