Aanklacht tegen prinses Cristina in zaak Nóos afgewezen

door admin
Aanklacht tegen prinses Cristina in zaak Nóos afgewezen

Het gerechtshof van Palma blijft volhouden dat prinses Cristina schuldig is aan een aantal fiscale delicten. Zij was samen met haar man Iñaki Urdangarín eigenaar van bouwbedrijf Aizoon, dat hoofdzakelijk gefinancierd werd met geld uit de Stichting Nóos. Deze stichting wordt ervan verdacht miljoenen euro’s aan publiek geld te hebben weggesluisd.

Rechter José Castro zal beslissen

Horrach ziet dus af van beschuldiging van de prinses en legt haar lot in handen van rechter José Castro die belast is met de zaak Nóos. Hij zal gaan uitmaken of de Bótin-doctrine hier van toepassing is en prinses Cristina daarmee zal vrijpleiten. Volgens de Botín-doctrine wordt een staat van beschuldiging ingetrokken op het moment dat er geen aanklager meer is.

Geen aanklacht, geen vonnis

Horrach is in zijn besluit ondersteund door het standpunt van de Spaanse landsadvocaten en de Spaanse belastingdienst. Zij zijn het er over eens dat de vrouw van Urdangarín zich niet schuldig zou hebben gemaakt aan fiscale fraude. Volgens hen is een aanklacht dus niet terecht en moet zij ook niet worden vervolgd. De Botín-doctrine moet volgens Horrach voorkomen dat de Spaanse Staat geschaad wordt door een delict waar geen gegronde aanklacht voor bestaat.

Vrijspraak onvermijdelijk

De openbaar aanklager acht het in werking laten treden van de Botín-doctrine door de rechter onvermijdelijk. De doctrine zal verhinderen dat de rechter kan besluiten prinses Cristina voor het gerecht te slepen, met als enige aanklager de burgerbelangengroep Manos Limpias.

Horrach voorziet dat de rechters van het gerechtshof in Palma ook van mening zullen veranderen en het aan rechter Castro over zullen laten of de Botín-doctrine de prinses zal redden.

Mogelijk afscheid van Koninklijke rechten

Prinses Cristina zal mogelijk binnen enkele weken, misschien zelfs dagen, haar rechten op de troon opgeven. Zij is nu zesde in de lijn van troonsopvolging, na de dochters van de huidige koning Felipe VI, Leonor en Sofía, de oudere zus van de koning, doña Elena en diens kinderen Felipe Juan Froilán en Victoria Federica. Zij doet dit om een gebaar te maken naar de Spaanse samenleving en de Koninklijke familie te vrijwaren van iedere blaam.

Dit vind je misschien ook leuk