Hertogin van Alva op 88 jarige leeftijd overleden

door admin
Hertogin van Alva op 88 jarige leeftijd overleden

Zelfs op haar sterfbed gaf Cayetana zich niet gewonnen: ze bleef geloven dat ze nog een lang en rebels leven voor zich had.  

Flamboyante persoonlijkheid

María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, zoals de hertogin voluit heet, was zeer geliefd in Spanje. Ze was een unieke, doortastende en rebelse persoonlijkheid die het conventionele altijd in twijfel trok. De Spaanse President Mariano Rajoy benadrukte de inzet van de hertogin voor de verrijking en instandhouding van het historisch artistieke Spaanse erfgoed.

Sevilla

De burgemeester van Sevilla bracht vanochtend het overlijdensbericht van de hertogin naar buiten. De gemeente Sevilla zal de organisatie van de uitvaart gaan verzorgen. “Doña Cayetana had Sevilla in haar hart gesloten, en daarom zal zij voor altijd in het hart van Sevilla worden opgenomen,” twitterde de burgemeester vanochtend. In het gemeentehuis is een rouwkapel ingericht waar de hertogin inmiddels naartoe overgebracht is. Duizenden belangstellenden kwamen daar donderdagmiddag en -avond heen om Cayetana de Alba de laatste eer te bewijzen. 

Crematie

Vrijdag vindt de crematie plaats. Een deel van haar as zal worden bewaard in de Iglesia del Cristo de los Gitanos in Sevilla, de kerk van de katholieke broederschap waar de hertogin toe behoorde. Een ander deel zal worden bewaard in het monumentale pantheon van een paleis van de adellijke familie de Alba in Loeches, nabij Madrid.

Erfgoed

Voordat de hertogin voor de derde keer in het huwelijk trad met de 25-jaar jongere Alfonso Díaz, heeft zij haar erfenis al onder haar erfgenamen verdeeld. Dit zijn haar zes kinderen Carlos, Alfonso, Jacobo, Fernando, Cayetano en Eugenia. De erfenis bestaat uit landerijen, paleizen en waardevolle kunstwerken. Haar Palacio de la Dueñas liet ze na aan haar oudste kleinzoon Carlos Fitz-James Stuart. De gehele erfenis heeft een geschatte waarde van ongeveer 3,5 miljard euro. De twee oudste zoons hebben de verantwoordelijkheid voor de Stichting Casa de Alba die zorgdraagt voor het beheer van het historisch monumentale erfgoed.

Het Huis van Alva                    

Cayetana de Alva behoorde tot het Huis van Alva, een belangrijke Spaanse adellijke familie die afstamt van Mozáraben (Christenen onder de Moorse heerschappij in Spanje) uit de 12e eeuw. Ze was een verre nazaat van de hertog van Alva, Spaanse landvoogd in Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog van 1568 tot 1648.

Schotland

Afgelopen zomer werd Cayetana de Alba nog genoemd als geschikte kandidaat voor de troon van een eventueel toekomstig onafhankelijk Schotland, waarop zij via afstamming aanspraak zou kunnen maken.

Dit vind je misschien ook leuk