Burgerrechtenbeweging eist 8 jaar cel voor prinses Cristina

door admin
Burgerrechtenbeweging eist 8 jaar cel voor prinses Cristina

Manos Limpias is de enige officiële instantie die de prinses aanklaagt in de zaak Nóos. De beweging is van mening dat Cristina als rechtsfiguur onmisbaar is geweest voor haar echtgenoot Iñaki Urdangarín om een totaalbedrag van 337.138 euro aan belasting te ontduiken in de jaren 2007 en 2008.

Manos Limpias rekent vier jaar cel per fiscal delict voor de zus van de Spaanse koning Felipe VI. Het bedrijf Aizoon, waar Cristina samen met haar echtgenoot eigenaar van was, zou speciaal zijn opgericht om de belastingverplichtingen te ontlopen. Het bedrijf zou eveneens zijn gebruikt om het geld afkomstig uit de Stichting Nóos weg te sluizen. Dit geld werd door regionale overheden betaald aan de stichting om er grote sportevenementen van te organiseren. In totaal werd voor 5,9 miljoen euro uit gemeenschapsgeld op deze wijze gefraudeerd.

Niet strafbaar

Het Spaanse Openbaar Ministerie eist een betaling van 500.000 euro van de Spaanse prinses voor de belastingfraude. Openbaar anti-corruptieaanklager, Pedro Horrach, vindt dat de prinses op illegale wijze heeft geprofiteerd van de bedragen waarmee door haar echtgenoot en diens zakenpartner, Diego Torres, op grote schaal werd gefraudeleerd. Horrach vindt echter niet dat de prinses hiermee strafbaar is.

Botín-doctrine

Wanneer rechter José Castro eenmaal de aanklacht van Manos Limpias tegen de prinses in handen heeft, moet hij gaan oordelen of hij de Botín-doctrine op de prinses toepast. Cristina wordt dan ofwel officieel verdachte in de corruptiezaak Nóos of ze gaat vrijuit.

Vrijuit

Als het bij de aanklacht van Manos Limpias blijft, is de kans groot dat de prinses vrijuit gaat. Tot nu toe hebben het Openbaar Ministerie en de Spaanse belastingdienst onvoldoende bewijsmateriaal gezien om te concluderen dat de vrouw van Urdangarín zich schuldig zou hebben gemaakt aan fiscale fraude. Een aanklacht is derhalve niet terecht en Cristina zou daarom niet vervolgd mogen worden. 

Dit vind je misschien ook leuk