Reëel gevaar op tsunami langs mediterrane kust

door admin
Reëel gevaar op tsunami langs mediterrane kust

Een tsunami veroorzaakt door een beving in de Middellandse Zee zal minder ernstige gevolgen hebben, dan eentje die wordt veroorzaakt door een onderzeese beving in de Atlantische Oceaan onder Portugal.

Dat de kans op een dergelijk verschijnsel waarin vloedgolven de kust bedreigen nu groot is, wordt door wetenschappers gebaseerd op verschillende metingen. De ernstigste zeebeving vond plaats in het jaar 1755 in de Atlantische Oceaan ten zuiden van Portugal. Bij deze ‘aardbeving van Lissabon’ kwamen 1.200 mensen om het leven in de baai van Cádiz.

Nationaal netwerk

De directeur van IGN, Emilio Carreño, lichtte dit afgelopen woensdag toe tijdens een seminar georganiseerd door het College van Geologen (ICOG) voor het nationale netwerk voor tsunami-waarschuwingen. Ze vertelden hierbij dat de Spaanse kust van de provincies Huelva en Cádiz, de Middellandse Zeekust en de kust van de Balearische Eilanden bedreigd kunnen worden door een tsunami.

Binnen vijf minuten

Kleinere tsunami’s vonden platas in het Middellandse Zeegebied in 1790, 1804, 1954, 1980 en 2003. Deze werden over het algemeen veroorzaakt door aardbevingen voor de kust van Algerije. Pas sinds een jaar heeft de Spaanse regering het netwerk opgezet voor waarschuwingen voor mogelijke tsunami’s na onderzeese aardbevingen. Een tsunami-waarschuwing kan al binnen 5 minuten na een beving worden gedaan met het nieuwe systeem.

Snel en efficiënt

‘Een aardbeving die dichtbij de Spaanse kust plaatsvindt, kan een tsunami veroorzaken die tussen de 20 minuten en een uur later de kust bereikt. Daarom is er een waarschuwingssysteem opgericht dat snel en efficiënt is’, zo verzekerde Carreño als hoofdverantwoordelijke voor het netwerk.

Seismologische stations langs alle kusten

Op verschillende plekken in Spanje zijn seismologische stations die in staat zijn aardbevingen onder zee te meten. Deze gegevens worden gecombineerd met data afkomstig van dergelijke stations langs de Marokkaanse en Algerijnse kust. Toch is het totaal aantal meetpunten nog onvoldoende, zo werd geconcludeerd tijdens de bijeenkomst. Ook wordt er in deze samengewerkt met de havens langs de kusten die op hun beurt weer eigen metingen doen.

Het Spaanse tsunami-waarschuwingssysteem is toegevoegd aan het project NEAMTWS (waarschuwingssysteem tegen tsunami’s in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee). Toch signaleert het ICOG dat het Europese systeem nog niet als een geïntegreerd geheel functioneert. Het is meer een geheel van nationale systemen die met elkaar in contact staan.

Dit vind je misschien ook leuk