Zes op de tien Spaanse jongeren wil naar buitenland om baan te vinden

door admin
Zes op de tien Spaanse jongeren wil naar buitenland om baan te vinden

Het Vodafone Instituut voor Samenleving en Communicatie ondervroeg 6.000 jongeren tussen 18 en 30 jaar in de landen Engeland, Duitsland, Nederland, Spanje, Italië en Tsjechische Republiek. Italianen en Spanjaarden hebben het minste vertrouwen in het vinden van een baan in eigen land. 58 procent van de Spanjaarden in het onderzoek gaf aan bereid te zijn naar het buitenland te verhuizen om een baan te vinden. Slechts 21 van de Duitsers zou dit doen en 40 procent van de Nederlanders.

Wonen in het buitenland

Slechts een op de vier jonge Spanjaarden gaf aan ooit in een ander land te hebben gewoond. Hetzelfde geldt voor Nederlanders. Slechts 18 procent woonde ooit over de grens. Een houding die bij de Spanjaarden in contrast staat met hun huidige bereidheid te emigreren voor een betere toekomst.

Baan in vakgebied

Wat carrièremogelijkheden betreft, denkt slechts 40 procent van de Spanjaarden een baan te vinden in het gebied van hun opleiding. 66 procent van de Duitsers denkt wel in het ‘eigen’ vakgebied terecht te komen en 59 procent van de jonge Britten en 44 procent van de Nederlanders.

Baan accepteren om niet werkloos te zijn

Spanje is wel het enige land waar het ‘vermijden van werkloosheid’ een belangrijker reden was om een baan te accepteren dan het salaris. In zowel Spanje als Italië blijken jongeren langer te blijven studeren uit gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt. In Spanje bleef 65 procent van de onderzochte jongeren studeren terwijl ze al wel het gevoel hebben klaar te zijn om te gaan werken.

Een eigen bedrijf of zelfstandig

Positief is de wens om voor zichzelf te beginnen in Spanje. Met 40 procent zijn de Spaanse jongeren geïnteresseerd om hun eigen bedrijf op te zetten. De meerderheid daarvan ziet dat gebeuren op het gebied van informatietechnologie. De voornaamste drijfveer hierachter is wel het gebrek aan kans om een baan te vinden bij een bestaand bedrijf.

Economische crisis

De toekomstperspectieven van Spaanse jongeren zijn er de laatste jaren niet beter op geworden. Het land werd hard geraakt door de financiële en economische crisis die sinds 2008 het land trof na het instorten van de vastgoedmarkt en de wereldwijde economische crisis. De algemene werkloosheid ligt nu ruim boven de 24 procent en die onder jongeren is zelfs ruim 50 procent.

Dit vind je misschien ook leuk