Wie is wie in corruptiezaak Malaya

door admin
Wie is wie in corruptiezaak Malaya

De flamenco-zangeres Isabel Pantoja zit sinds vorige week een gevangenisstraf van twee jaar uit. Ze werd veroordeeld voor het witwassen van grote geldbedragen in de corruptiezaak Malaya.

 

Zaak Malaya


De zaak Malaya wordt in Spanje beschouwd als het grootste corruptieschandaal ooit. Het vonnis beslaat meer dan 5.000 pagina’s en weegt bijna 20 kilo. In de zaak Malaya gaat het om verduisterde gemeentegelden van badplaats Marbella (Málaga). De zaak kwam in 2006 aan het rollen. Van de bijna honderd verdachten, waaronder politici, advocaten, aannemers en ex-burgemeesters, is inmiddels de helft veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen en/of hoge boetes die in de (honderden) miljoenen lopen.

 

Waar

 

Deze zaak draait om de gemeente Marbella, een kustplaats in de buurt van Málaga (Andalusië), maar ook in andere delen van Spanje zouden verdachten een graantje meegepikt hebben.

 

Verdenking

 

De verdachten wordt meerdere vergrijpen ten laste gelegd, zoals verduistering en misbruik van publiek geld, witwassen, omkoping, belastingfraude, machtsmisbruik, prijsafspraken en ambtsovertreding.

 

Om hoeveel geld gaat het

 

De zaak Malaya is geen miljoenenzaak, maar een miljardenzaak: rond 2,5 miljard euro is op illegale wijze verdwenen. 

 

Betrokken partijen

 

Onder de betrokkenen bevinden zich ex-burgemeesters, politici (PSOE en GIL), advocaten, aannemers en andere ondernemers.

 

De hoofdverdachten

 

Juan Antonio Roca wordt beschouwd als het hoofd van dit corruptienetwerk. Als gemeente-adviseur en gemeenteraadslid voor de onafhankelijke liberale partij GIL had hij zo’n grote vinger in de pap, dat hij ook wel de ‘president van Marbella’ werd genoemd. Hij is schuldig bevonden aan omkoping, fraude en witwassen. 

 

Julián Muñoz was tussen 2002 en 2003 burgemeester (GIL) in Marbella, toen hij zich schuldig maakte aan fraude, witwassen, omkoping en ambtsmisdrijven. 

 

Marisol Yagüe, ex-burgemeester van Marbella (2003-2006, GIL) speelde ook een grote rol in de corruptiezaak onder andere met omkoping, verduistering, fraude en het opjagen van prijzen bij openbare verkopen.

 

Meer verdachten

 

Ook Isabel García Marcos, voormalig plaatsvervangend (PSOE) burgemeester van Marbella, maakte zich schuldig aan omkoping en het beïnvloeden van de prijs bij openbare verkopen.

 

Isabel Pantoja, flamenco-zangeres en ex-vrouw van Muñoz, werd schuldig bevonden aan witwassen.

 

Maite Zaldívar, een andere ex van Muñoz, werd ook veroordeeld voor witwassen.

 

Jesús Gil y Gil, ex-burgemeester van Marbella, oprichter van zijn eigen partij GIL en jarenlang voorzitter van voetbalclub Atlético Madrid, werd verdacht van het achteroverdrukken van 26 miljoen euro aan gemeenschapsgeld. Hij wist zichzelf vrij te kopen met een bedrag van 700.000 euro. Hij overleed in 2004, ruim voordat in de zaak Malaya in 2006 de eerste verdachten werden gearresteerd.

 

Verder worden als verdachten genoemd: José Ávila Rojas, Óscar Benavente, Rafael del Pozo, Rafael Gómez Sánchez, Pedro Román, Manuel Sánchez Zubizarreta, Francisco Soriano Zurita, Fidel San Román, Francisco Javier de Urquía, Carlos Sánchez, Andrés Liétor, Florencio San Agapito, Tomás Reñones en Antonio Jimeno Jiménez.

 

Andere belangrijke namen in de zaak

 

Deze zaak wordt geleid door rechter Miguel Ángel Torres Segura in samenwerking met de openbaar aanklager anti-corruptie.

 

Staat van beschuldiging en veroordeling

 

Van de 95 verdachten zijn er inmiddels 52 veroordeeld. De opgelegde gevangenisstraffen en boetes liegen er niet om. De geldstraffen liggen tussen een half miljoen en vele miljoenen. De gevangenisstraffen variëren van een jaar tot meer dan 10 jaar.

 

Zo kreeg Juan Antonio Roca een gevangenisstraf van 11 jaar en een boete 240 miljoen euro opgelegd. Juan Muñoz is voor meerdere zaken berecht. In de zaak Malaya werd hem een gevangenisstraf van zeven jaar en een boete van ruim 3,6 miljoen euro opgelegd. Marisol Yagüe werd veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en een boete van 2,3 miljoen euro. Isabel García Marcos hoorde vier jaar gevangenisstraf en een boete van 700.000 euro tegen zich eisen. Isabel Pantoja moet, naast twee jaar de cel in, een boete betalen van ruim 1,2 miljoen euro. Maite Zaldívar moet 3 jaar en 3 maanden de cel in, en daarnaast een boete betalen van bijna 2,5 miljoen euro. Jesús Zaldívar kreeg een even hoge gevangenisstraf, naast een boete van bijna 1,8 miljoen euro. José Miguel Villarroya draaide voor een jaar de gevangenis in.

 

Andere corruptiezaken in Spanje

 

Lees over andere in deze serie besproken corruptiezaken:

Wie is wie in corruptiezaak Nóos

Wie is wie in corruptiezaak Púnicao

Wie is wie in corruptiezaak ERE

Dit vind je misschien ook leuk