Spaanse minister stapt op vanwege betrokkenheid corruptieschandaal

door admin
Spaanse minister stapt op vanwege betrokkenheid corruptieschandaal

Haar ex-man, Jesús Sepúlveda, was Partido Popular burgemeester van Pozuelo de Alarcón (Madrid) en voormalig senator. Hij is al enige tijd officeel verdachte in de corruptie-zaak ‘Gürtel’. Ana Mato is in de ruim vijf jaar tijd dat de corruptie binnen het netwerk Gürtel wordt onderzocht de hoogste erbij betrokken politicus.

Debat over corruptie

Ana Mato’s ontslag volgde op een ontmoeting met de Spaanse premier Mariano Rajoy op woensdagavond. Slechts een half etmaal voordat zij donderdagochtend naast de premier zou verschijnen in het corruptie-debat in het Spaanse parlement.

Onschuld

In een verklaring aan de pers verdedigde Mato haar onschuld en benadrukte het feit dat de rechter haar geen enkel crimineel feit ten laste heeft gelegd en zei nogmaals dat ze ‘geen enkele kennis had van enig misdrijf dat mogelijk gepleegd zou zijn’. Vervolgens gaf ze aan te vertrekken omdat ze absoluut niet zou willen dat haar aanwezigheid de Spaanse regering, de premier of de Partido Popular zou beschadigen.

Geprofiteerd

De onderzoeksrechter in de zaak Gürtel, Pablo Ruz, concludeert in zijn voorlopige onderzoeksuitspraak dat Mato ‘profiteerde van verschillende toeristische diensten, de financiering van familie-gebeurtenissen en andere artikelen voor privégebruik’. Dit dankzij betrokkenen in het Gürtel-netwerk. Onder ’toeristische diensten’ verstaat de rechter vliegtickets, hotelkamers, autohuur, treinkaarten en huur.

Partido Popular deelnemer in corruptie

Ruz noemde verder de regerende Partido Popular een ‘deelnemer’ in het Gürtel-netwerk ‘op zoek naar winst’ en zei dat de partij van Rajoy voor ruim 236.000 euro voordeel verkreeg tijdens twee lokale verkiezingscampagnes in de regio Madrid, dankzij de activiteiten van de heer Sepúlveda, toen nog getrouwd met Ana Mato.

Ontslag meer PP-politici

Donderdag tijdens het debat over corruptie gaf een zegsman van de Spaanse sociaaldemocratische partij PSOE aan de druk op Rajoy op te voeren om meer leden van zijn partij te ontslaan op basis van de conclusies van rechter Ruz met betrekking tot de betrokkenheid van de PP. ‘Ana Mato’s ontslag bewijst dat Gürtel de regering en de Partido Popular heeft bereikt en Rajoy moet zodoende uitleggen wie er nog meer gaat vertrekken’.

Geen commentaar

De PP heeft tot nu toe nog geen commentaar gegeven op het nieuws en laat het over aan Rajoy donderdagochtend in het parlement.

Wie de nieuwe minister van Gezondheid wordt, is nog niet bekendgemaakt. Maar de Spaanse vice-premier, Soraya Sáenz de Santamaría, zal haar taken waarnemen tot 3 december aanstaande.

Drie PP-ministers weg in één jaar tijd

Ana Mato is de derde minister in het kabinet Rajoy die dit jaar is vertrokken. In april nam Miguel Arias Cañete ontslag als minister van Landbouw om eurocommissaris te worden. Afgelopen september vertrok de minister van Justitie, Alberto Ruiz Gallardón, nadat het hem niet lukte zijn nieuwe, strenge abortuswet door het parlement te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk