Paus: ‘We mogen de waarheid niet achterhouden’

door admin
Paus: 'We mogen de waarheid niet achterhouden'

‘Het is een groot verdriet, we mogen de waarheid niet achterhouden’, zo zou de Paus gezegd hebben toen hij naar Rome vloog. Hij keerde terug van een kort bezoek aan Straatsburg.

Afgelopen maandag werden in Granada drie priesters en een godsdienstleraar opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen. Dezelfde personen waren al eerder door de aartsbisschop van Granada geschorst. Naar verwachting zijn er nog meer mensen bij de zedenzaak betrokken.

De zaak kwam aan het licht nadat een volwassene een lange brief schreef aan de Paus. Hierin onthulde hij tot in detail over het misbruik in zijn tienerjaren door de geestelijken en over zijn lijdensweg als gevolg daarvan.

Groep geestelijken

De Paus zou hem opgebeld hebben en hebben aangedrongen tot het doen van aangifte. Op basis van die aangifte werden maandag de eerste verdachten opgepakt. Het zou gaan om een groep geestelijken – de ‘Romanones’ – die op regelmatige basis tieners – vaak jonge misdienaars – tot seksuele handelingen dwongen in een huis even buiten de stad.

Tweede slachtoffer

Een tweede slachtoffer heeft na de arrestaties van maandag ook een formele aanklacht ingediend. Hij zou zijn misbruikt tussen zijn zevende en veertiende jaar toen hij misdienaar was. Deze tweede getuigenis maakt de zaak, die tot nu toe was gebaseerd op het verhaal van één persoon, sterker.

Harde schijven gewist

Tijdens de huiszoeking van de woning waar het misbruik jarenlang plaatsvond, bleek dat de harde schijven van de computers waren gewist. Ook worden er acht andere verdachten ondervraagd die niet actief zouden hebben deelgenomen aan het misbruik, maar er wel regelmatig getuigen van zouden zijn geweest. 

Dit vind je misschien ook leuk