Code rood voor noodweer op de Canarische Eilanden

door admin
Code rood voor noodweer op de Canarische Eilanden

Dit betekent dat mensen ‘extreem risico’ lopen als gevolg van de weersomstandigheden. Het gaat vooral om stormachtige wind met windstoten en rukwinden van orkaankracht. Voor de gehele eilanden Tenerife, El Hierro en La Gomera geldt de rode waarschuwing. Verder geldt code rood voor de noordelijke helft van Gran Canaria en het noodoostelijke deel van La Palma. De eilanden Lanzarote en Fuerteventura vallen in dezelfde periode onder code oranje, wat een ‘belangrijk risico’ inhoudt. Code rood blijft staan tot zaterdag begin van de middag.

Wat te doen bij code rood

Alle naschoolse activiteiten worden opgeschort op vrijdag en het wordt de bevolking aangeraden vooral binnen te blijven met gesloten ramen en deuren. Men moet checken of er geen losse voorwerpen meer aanwezig zijn op daken, balkons en vensterbanken. Of alle reclameborden, lichtbakken, zonweringen, antennes en dergelijke goed vast zitten. 

Indien je echt naar buiten moet, doe dit dan met de grootste voorzichtigheid. Rijd langzaam in verband met mogelijk rondvliegende voorwerpen en rukwinden. Vermijd parken en straten met veel bomen, blijf weg van kades, pieren en stranden want er kunnen onverwacht hoge golven zijn. Houd de media in de gaten en als je niet per se moet bellen, laat dat dan om overbelasting van het netwerk te voorkomen.

De rest van Spanje

Op het Spaanse vasteland geldt voor vrijdag een code geel voor 33 provincies in alle regio’s behalve de Balearen en Murcia. Veel regen, harde wind en hoge golven worden verwacht. Plaatselijk kan 40 liter regen vallen in één uur tijd. Het slechte weer begon donderdagochtend en hield vooral huis in de provincie Málaga. Hier waren verschillende waterhozen te zien langs de kust. Eentje veroorzaakte vanaf het moment dat deze het land raakte grote schade rond het vliegveld van Málaga.

Dit vind je misschien ook leuk