Google News Spanje stopt ermee

door admin
Google News Spanje stopt ermee

Deze verplicht Google en soortgelijke diensten een belasting te betalen wanneer ze doorlinken naar bij de Spaanse nieuwsvereniging aangesloten mediabedrijven. De zoekmachines van Google doorzoeken het internet en tonen zoekresultaten op basis van relevantie voor de gebruiker. Vaak gaat het om alleen een kop en enkele regels van het artikel. De bezoeker kan op basis van die summiere informatie bepalen of het zoekresultaat relevant is. 

Belasting voor tonen content

Als gevolg van de nieuwe wet zou Google nu een belasting moeten betalen voor alle resultaten die het verkrijgt van Spaanse nieuwsbedrijven. Het Amerikaanse internetbedrijf heeft laten weten dit niet te gaan doen omdat het niets verdient aan het tonen van de newsfeeds. 

Onduidelijk

Er zijn echter nog veel onduidelijkheden over de wet, zoals hoeveel belasting er moet worden betaald, hoe wordt bepaald wanneer er moet worden betaald, wie controleert en welke websites onder die wet gaan vallen? Zo zijn er ook bloggers die af en toe geld verdienen als ze naar bepaalde websites doorlinken of juist mensen op de sociale media die op bepaalde onderwerpen als service naar hun doelgroep linken naar nieuws.

Google heeft voor 16 december gekozen als sluitingsdatum omdat het bedrijf er zeker van wil zijn de dienst opgeheven te hebben vóór de wet per 1 januari aanstaande in werking treedt. 

Kritiek

Er is kritiek op de wetswijziging omdat ook bedrijven die hun nieuwsfeed wel door willen geven aan diensten zoals Google News, ook verplicht zijn een belasting te innen. De andere kant van de medaille voor het tot nu toe ‘gratis’ verstrekken van de summiere informatie is dat het veel media ontzettend veel extra bezoekers oplevert, die bepaalde websites zonder deze diensten nooit gevonden zouden hebben. 

Nadeel voor nieuwkomers

Hierbij zou het verdwijnen van de dienst van Google en soortgelijke andere diensten door de nieuwe wetgeving het veel moeilijker maken voor nieuwkomers op de informatiemarkt zich een positie te veroveren.

Het gevolg is nu dat wie in het vervolg News.google.es intikt, niets meer te zien krijgt behalve een uitleg van Google over de sluiting van de dienst. Waar de gebruiker ook op zoekt, er zullen géén resultaten meer getoond worden van Spaanse media zoals El País, El Mundo, La Vanguardia, ABC of de regionale kranten en radio en televisieomroepen.

Niet verplicht in zoekresultaten te verschijnen

Ter verdere verdediging voert Google nog aan dat het nooit één bedrijf verplicht heeft om in de zoekresultaten te verschijnen. Wil een bedrijf dat om redenen voorzien in de wetswijziging niet, dan schrapt Google dat bedrijf. 

Duitsland en Frankrijk

In Duitsland en Frankrijk is een soortgelijke wetgeving ingevoerd, maar hier zijn de wetgevers tot een soort consensus gekomen met het internetbedrijf. Toen in Duitsland Google de Duitse nieuwsbedrijven niet meer opnam, kwamen deze hier al snel op terug omdat ze merkten veel bezoekers te verliezen als gevolg van hun afwezigheid in de resultaten van de zoekdienst. Nu kunnen Duitse uitgevers expliciet bij Google aangeven dat ze wel opgenomen willen worden. 

In Frankrijk betaalde Google een eenmalig bedrag van 60 miljoen euro voor het gebruik van content van Franse mediabedrijven. Dit bedrag werd over de betreffende bedrijven verdeeld.

Dit vind je misschien ook leuk