Spaanse premier: ‘De crisis is al geschiedenis’

door admin
Spaanse premier: 'De crisis is al geschiedenis'

‘Elke wijziging in de hervormingen zou een grote fout zijn’, zo sprak de premier verder zijn publiek toe dat bestond uit ondernemers van de werkgeversorganisaties CEC, ICEX en CEOE. Hij loopt hiermee vooruit op wat hij gaat zeggen tijdens zijn terugblik op zijn regeringstermijn die eind deze maand precies drie jaar heeft geduurd.

Komende kerst eerste van herstel

‘Het herstel wordt al waargenomen op de toonbanken van de kleine ondernemers, in de toegenomen vraag bij leveranciers, op de bars van cafés, op de tafels van restaurants, in de salarisstroken van de Spanjaarden en achter de muren van veel van hun woningen.’ De premier concludeerde dat de komende kerst de eerste van herstel zal zijn. 

Van zorgenkind naar voorbeeld

Hij herinnerde zijn publiek er verder aan dat Spanje in amper twee jaar tijd van zorgenkind van de Europese economie is veranderd in een land waarnaar wordt geluisterd op internationale bijeenkomsten. Tijdens de G-20 top in Mexico in 2012 werd er in de Spaanse en internationale media nog volop gezinspeeld op een bailout van het land, net zoals gebeurde bij Ierland, Portugal en Griekenland. Dit jaar tijdens de top in het Australische Brisbane werd het land juist als voorbeeld genomen voor economisch herstel.

Positieve parameters

De krant El País toont ter illustratie van de woorden van Rajoy de grafieken van de belangrijkste economische parameters. Deze tonen stuk voor stuk reden voor optimisme. ‘We zitten natuurlijk nog steeds met een hoge werkloosheid’, zo zei Rajoy daarover, ‘maar in 2015 zal deze onder de 22.5 procent uitkomen.’ De premier is ervan overtuigd dat de werkloosheid aan het einde van zijn regeringstermijn lager zal zijn dan toen hij begon.

Dit vind je misschien ook leuk