Nieuwe uitkering voor langdurig werklozen in Spanje

door admin
Nieuwe uitkering voor langdurig werklozen in Spanje

Vakbonden maakten zich maandenlang hard voor deze maatregel waarvan naar schatting tussen de 400.000 en 500.000 personen gebruik van kunnen gaan maken. 

Wil je in aanmerking komen voor de uitkering dan dien je ten minste 12 maanden werkloos te zijn nadat je je baan hebt verloren. De uitkering is dus niet geldig voor personen die voor het eerst de arbeidsmarkt betreden. Daarbij moet er minstens één persoon van je afhankelijk zijn. Tot slot moet je kunnen aantonen al minstens 6 maanden geen enkele vorm van uitkering te hebben ontvangen.

Omscholingscursussen

Bij de maatregel hoort ook dat de Spaanse sociale diensten en arbeidsbureau’s de personen die de uitkering ontvangen zullen helpen met het vinden van een baan en mogelijke omscholingscursussen. De bedoeling is ook dat als een bedrijf iemand die de uitkering ontvangt aanneemt, de uitkering wordt afgetrokken van het bedrag dat de werkgever aan loon zou betalen. 

Tot april 2016

Men kan de uitkering maximaal zes maanden ontvangen. De maatregel gaat in januari 2015 van kracht en zal duren tot 15 april 2016. Drie maanden voor dat moment gaan de vakbonden opnieuw met de overheid in onderhandeling om te evalueren hoe de maatregel heeft gewerkt en of ermee doorgegaan wordt. 

Dekkingsgraad sociale voorzieningen

De vakbonden hopen met de uitkering de dekkingsgraad van de sociale voorzieningen met 7 à 8 punten te verhogen. Op dit moment ontvangt 57,3 procent van de werkloze beroepsbevolking hulp. Voor 2010 was dat percentage nog 20 punten hoger. Sinds Rajoy aan de macht kwam daalde de graad met 13 punten. 

Begroting 1,2 miljard

De overheid heeft een budget voor deze nieuwe uitkering van rond de 1,2 miljard. Afgezien van het geld dat nodig is om mensen op te leiden of te helpen met hun beroepsoriëntatie. Dit bedrag is nog niet bekend, maar de verantwoordelijkheid daarvoor komt voor een deel bij de autonome regio’s te liggen. 

Dit vind je misschien ook leuk