Serieuze cyberattacks bij vier Spaanse ministeries

door admin
Serieuze cyberattacks bij vier Spaanse ministeries

Het gaat om de ministeries van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Algemene Zaken en Defensie. Het betrof volgens de krant El País aanvallen van het type Advanced Persistent Threats (APT’s). Dit zijn hacks in de vorm van een virus dat per email wordt doorgestuurd met als doel het tracken en onderscheppen van datacommunicatie van prominente figuren binnen de ministeries. 

Geld

Er zouden 20 hackers bij de aanvallen betrokken zijn geweest, waaronder ambtenaren en computertechnici met een hoger IT-niveau. Hun voornaamste doel zou geld zijn geweest, zo staat te lezen in het artikel in de Spaanse krant. Een team hackers dat succesvol inbreekt in overheidssystemen bij ministeries kan gemakkelijk 3 miljoen euro verdienen, melden experts. Een succesvolle aanval op een iPhone levert zo 300.000 euro op en op MicroSoft 500.000 euro, zo verklaart Felix Muñoz. Hij is CEO van het beveiligingsbedrijf Innotec System.

China en Rusland

Wie voor de aanvallen op de Spaanse minsiteries heeft betaald is nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat de virussen afkomstig zijn uit China en Rusland. Deze landen hebben economische en commerciële belangen die anders zijn dan die van landen binnen de NATO. 

Sterke toename hackincidenten

In Spanje richt het nationale centrum voor cyberattacks (CNI) zich puur op aanvallen bij overheden. Hiertoe heeft het vijftig experts aan het werk om mogelijke aanvallen op te sporen. Alleen al in 2014 werden 13.000 hackincidenten vastgesteld, wat een toename van 80 procent is ten opzichte van 2013. 11,6 procent van deze incidenten werden geschaard onder de noemer ‘kritiek’ en ‘hoog risico’.

Dit vind je misschien ook leuk