Oefenduels van Nederlandse voetbalclubs in Spanje mogelijk gemanipuleerd

door admin
Oefenduels van Nederlandse voetbalclubs in Spanje mogelijk gemanipuleerd

Het internationaal centrum voor sportveiligheid (ICSS) meldt in de Volkskrant dat het minstens één bedrijf in Spanje ervan verdenkt de resultaten van wedstrijden te manipuleren. Dit bedrijf richt zich vooral op duels tussen buitenlandse clubs in Spanje omdat er aan de uitslagen daarvan niet heel veel belang wordt gehecht en de wedstrijden daarom minder in de belangstelling staan.

ADO Den Haag en SC Heerenveen

De wedstrijden van ADO Den Haag tegen de Albanese club Skenderbeu Korce en van SC Heerenveen tegen Standard Luik werden onder de loep genomen door een voormalig gokexpert van de UEFA omdat men het vermoeden had dat deze wedstrijden door het eerdergenoemde bedrijf werden georganiseerd.

Vier strafschoppen

De Spaanse scheidsrechter Espejo gaf in de strijd tussen Heerenveen en Standard Luik maar liefst vier strafschoppen, waarvan twee een twijfelachtige aard hadden. Zo was er bij een strafschop geen overtreding te zien voordat de scheidsrechter besloot een penalty te geven. Deze penalty werd door de Belgen gemist waarop de scheidsrechter opnieuw een strafschop gaf. Heerenveen stapte  hierop van het veld.

KNVB en KBVB vragen om opheldering

Dwight Lodeweges, trainer van Heerenveen, suggereerde volgens Voetbal International na de wedstrijd dat er mogelijk iets verdachts aan de hand was. Het ANP schrijft dat zowel de Nederlandse als de Belgische voetbalbond (de KNVB en de KBVB) dit weekend aangaven om opheldering te zullen vragen aan Heerenveen en Standard Luik. Op basis van het resultaat wordt bekeken of verder onderzoek gewenst is.

Matchfixing in Spanje

In Spanje zijn verschillende onderzoeken gaande naar matchfixing. De Spaanse justitie verdenkt tientallen voetballers en officials van deze praktijk. De voorzitter van de Spaanse Liga, Javier Tebas, opende in juni 2013 een onderzoek naar in totaal 9 verdachte wedstrijden. Afgelopen mei werd een apart onderzoek gestart naar de wedstrijd tussen Deportivo La Coruña en Levante die door eerstgenoemde onder verdachte omstandigheden met 4-0 werd gewonnen.

Dit vind je misschien ook leuk