Podemos wil Spaanse oppositie leiden

door admin
Podemos wil Spaanse oppositie leiden

Volgens de krant El País zullen Spaanse kiezers volgens Iglesias komende november moeten kiezen tussen Podemos en de huidige regerende conservatieve volkspartij PP. ‘Het scenario dat zich op dit moment aan het vormen is voor de algemene verkiezingen toont aan dat er twee keuzes zullen zijn: blijven bij de PP of kiezen voor een politieke verandering die vormgegeven wordt door Podemos’, aldus Iglesias.

Eind aan Spaans tweepartijenstelsel

Volgens de leider van de binnen één jaar tijd volgens verschillende toonaangevende peilingen grootste partij van Spanje is de leider van de socialisten Pedro Sánchez ‘verloren, en is hij aan het twijfelen’. Daarbij is Iglesias ervan overtuigd, zo meldt El Mundo, dat in 2015 een einde zal komen aan het tweepartijenstelsel in Spanje, waarbinnen de PP en PSOE altijd de twee grootste partijen waren.

Van niets naar grootste partij in peilingen

Podemos kwam voort uit de beweging die protesteerde tegen de straffe bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rajoy. De overheid probeerde met vele hervormingen de financiële en economische crisis een halt toe te roepen en het tij voor Spanje weer ten goede te keren. In mei 2014 won Podemos uit het niets vijf zetels in het Europese Parlement.

ABC: ‘Podemos tweede partij’

Volgens de krant ABC blijkt het afgelopen weekend uit een peiling uitgevoerd door GAD3 dat op dit moment nog steeds de PP de grootste partij zou zijn met 132 zetels, gevolgd door Podemos met 89 zetels en op drie de PSOE met 80 zetels.

Dit vind je misschien ook leuk