Grote Spaanse steden voeren herstel op huizenmarkt aan

door admin
Grote Spaanse steden voeren herstel op huizenmarkt aan

Dit schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal, die er wel de kanttekening bij plaatst dat Spanje wat herstel op de huizenmarkt betreft is onder te verdelen in twee delen: de grootste steden zoals Madrid en Barcelona en de welvarende kustzones. Na zeven slechte jaren vanaf het instorten van de vastgoedmarkt in 2008 neemt de vraag naar woningen licht toe binnen een context van matig economisch herstel.

Barcelona en Madrid

Zo stegen de huizenprijzen in Barcelona in 2014 met 2,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In sommige buurten waren de prijzen zelfs met meer dan 8 procent gestegen. De woningmarkt in Madrid deed het minder goed, maar veel beter dan de rest van Spanje. Waar in 2013 de prijzen nog met 5,7 procent daalden, was dat in 2014 met 4,9 procent een stuk minder. Aldus schrijft de krant op basis van gegevens van vastgoedwebsite Fotocasa.es.

Bouwvergunningen

De meeste bouwactiviteit vindt plaats in Madrid en Barcelona. Maar ook langs de populairdere Spaanse kusten worden meer bouwvergunningen uitgegeven. In de eerste tien maanden van 2014 steeg het aantal bouwvergunningen in Madrid met 26,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Openbare Werken. De vergunningen worden vooral uitgegeven voor de bouw van appartementen.

Huizenvoorraad

Daarnaast heeft Spanje nog een huizenvoorraad te verwerken van circa 1 miljoen lege, onverkochte woningen. Toch is de opleving in niets te vergelijken met de topjaren. Zo werd hetzelfde aantal bouwvergunningen in de eerste tien maanden van 2014 uitgegeven in Madrid als binnen één maand (juni) in dezelfde stad in 2006.

Kopers

In het artikel staat te lezen dat de kopers van nu zeer waarschijnlijk Spanjaarden zijn die tijdens de crisis niet hun baan hebben verloren en hebben gewacht tot de daling van woningprijzen zich stabiliseerde. Banken zijn iets sneller dan eerder geneigd een hypotheek te verstrekken, met name voor nieuwbouw. Daarnaast worden woningen verkocht aan buitenlanders en investeerders.

Niet definitief in lift

Dat er weer gebouwd wordt in Spanje wil volgens de Wall Street Journal echter niet zeggen dat de vastgoedsector weer definitief in de lift zit. Het gaat om bouw op zeer specifieke plekken tegen scherp concurrerende prijzen. De economie trekt aan, maar die groei blijft zwak en Spanje heeft met 23,7 procent nog steeds het hoogste percentage werklozen van Europa na Griekenland.

Dit vind je misschien ook leuk