Na debacle Repsol richt Spanje nu hoop op fracking?

door admin
Na debacle Repsol richt Spanje nu hoop op fracking?

Vanwege de matige kwaliteit en kwantiteit van het aangetroffen gas voor de kust van Fuerteventura en Lanzarote zag Repsol er geen heil meer in en besloot zijn booractiviteiten naar Angola te verplaatsen. Voor de Spaanse overheid een grote klap. Deze had zijn hoop gevestigd op een nieuwe bron van inkomsten voor het land, gevormd door grote gasvoorraden in Spaans grondgebied. De import van olie kan zodoende voorlopig nog niet gereduceerd worden. Zonder significante Spaanse olie- en gasproductie moet het land nog 80 procent van zijn energiebehoefte van elders halen.

Noord-Spanje

Het vizier van de regering is nu gericht op Noord-Spanje. Het ministerie van Industrie wil via fracking de mogelijk aanwezige voorraden onder de het Baskenland en de regio’s Cantabrië, La Rioja en Navarra aanboren. De drie laatstgenoemde regio’s wilden de controversiële boortechniek al tegenhouden maar volgens het Spaans Grondwettelijk Hof is dit illegaal omdat de exploiratie naar energiebronnen een staatsaangelegenheid is.

Vergunningen verlengd

Vergunningen voor proeven met fracking in het Baskenland zijn inmiddels door het ministerie van Industrie verlengd tot 2017. Men hoopt op een enorme gasreserve in Alava. Deze zou gelijkstaan aan 5 jaar gasconsumptie van heel Spanje. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de mogelijk schadelijke effecten voor het milieu.

Schade provincie Jaén

Ook in Zuid-Spanje wordt fracking toegepast. Zo klagen de inwoners van het Andalusische dorpje Torreperojil in de provincie Jaén over schade aan hun woningen en oogsten door de omstreden techniek. Muren tonen scheuren en inwoners melden regelmatig opgeschrikt te worden door aardbevingen en explosies. Enkelen slapen al in de plaatselijke sporthal uit angst dat hun woning instort. Geen autoriteit neemt verantwoordelijkheid dus de inwoners weten niet bij wie ze met hun klachten terecht kunnen.

Wat is fracking?

Om de doorlatendheid van het gesteente van de gashoudende laag te verbeteren is fracking-technologie nodig. Vloeistof wordt onder hoge druk via de boorput in een gasveld gepompt. Door de hoge druk worden op gecontroleerde wijze plaatselijk scheuren in het gashoudende gesteente op circa drie kilometer diepte gemaakt. Zo kan het gas beter naar boven stromen en worden opgevangen.

Dit vind je misschien ook leuk