Spanje ontvangt opnieuw recordaantal toeristen in 2014

door admin
Spanje ontvangt opnieuw recordaantal toeristen in 2014

Het aantal toeristen was afgelopen jaar onverwacht groot, maar liefst 65 miljoen mensen kozen Spanje als hun vakantiebestemming. Dat is 7% meer dan in 2013. Daaarmee werd in 2014 voor de tweede keer op rij een record verbroken binnen de toeristische sector.

Goed voor Spaanse economie

Voor Spanje is dit record van groot economisch belang. De toeristische sector beslaat maar liefst 11% van het Bruto Binnenlands Product (bbp), en 12% van de werkgelegenheid. Daarmee speelt de sector een cruciale rol in het economisch herstel van het land.

Derde plaats op de wereldranglijst

Ook op internationaal niveau neemt Spanje een belangrijke plaats in binnen de toeristische sector. Volgens de Banco de España beslaat het Spaans toerisme 6% van de sector op mondiaal niveau. Daarmee staat Spanje op de derde plaats van de wereldranglijst als het gaat om het aantal ontvangen toeristen. Frankrijk en Amerika staan op nummer 1 en 2. Spanje staat zelfs op nummer 2 als het om de hoeveelheid geld gaat die door de toeristen wordt besteed. Dit was in 2014 rond de 60 miljard euro.

Voorzichtig economisch herstel in Europa

De hoge cijfers die Spanje scoort zijn vooral te danken aan het voorzichtige begin van het Europese economische herstel. 55% van de toeristen in Spanje komen uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. Maar ook het aantal toeristen uit andere landen is in 2014 gestegen. Met uitzondering van Rusland, waar door de inflatie van de roebel ten opzichte van de euro minder mensen naar Spanje kwamen.

Populaire regio’s

Toeristen kiezen vooral voor de regio’s Catalonië, de Balearen, de Canarische Eilanden en Andalusië. Het gemiddelde verblijf in Spanje was 9 nachten, dat is iets minder lang dan het gemiddelde verblijf in 2013.

Meer toeristen, minder uitgaven

Volgens het Spaanse toeristenverkeersbureau Turespaña maakt de sector zich wel zorgen over de teruglopende uitgaven die de bezoekers doen: er is weliswaar een record gevestigd als het gaat om het totaal bedrag dat werd besteed, maar dit was vooral te danken aan de groei van het aantal toeristen. De gemiddelde uitgaven per toerist daalde met 0,5% ten opzichte van 2013.

Uitdagingen voor toeristische sector

Om de groei van de toeristische sector in Spanje ook de komende jaren voort te zetten, heeft de overheid een programma ontwikkeld met als doelstelling “het toerisme in Spanje competitief en duurzaam maken”. Aandachtspunten hiervoor zijn opgenomen in het zogenaamde Plan de Turismo Español Horizonte 2020. Spanje hoopt in de komende vijf jaar niet verder te zakken dan de vierde plaats op de wereldranglijst, waarop het nu nog de derde plaats inneemt. Europa zal populair blijven voor toeristen, maar een land als China is enorm in opkomst. Hierdoor moet Spanje competitief blijven en moet er meer aandacht worden besteed aan de Spaanse cultuur, gastronomie, de steden en het zakentoerisme waardoor de pieken in de zomermaanden, als gevolg van het strandtoerisme, beter verdeeld worden over het gehele jaar.

Fitur: internationale vakantiebeurs in Madrid

Aanstaande woensdag 28 januari gaat in Madrid de 35ste editie van de Feria Internacional de Turismo (Fitur) van start. Op de beurs tonen 165 landen en regio’s wat zij zoal te bieden hebben voor de toerist. Op zaterdag en zondag (31 januari en 1 februari) is de beurs geopend voor het algemeen publiek. Klik hier voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk