Op borgtocht vrije Bárcenas is gevaar voor Spaanse premier

door admin
Op borgtocht vrije Bárcenas is gevaar voor Spaanse premier

De voormalig penningmeester van de regerende Partido Popular werd bij het verlaten van de gevangenis onder begeleiding van zijn zoon opgevangen door massa’s journalisten. Ook bij zijn woning in Madrid stond een heel legertje journalisten. Bárcenas moet zich wekelijks op maandag, woensdag en vrijdags melden bij de rechtbank en deed vrijdag na het afronden van die verplichting enkele uitspraken waar de Spaanse premier vermoedelijk niet blij van wordt.

Rajoy ‘was op de hoogte’

Hij benadrukte opnieuw dat Mariano Rajoy ‘vanaf het begin’ op de hoogte is geweest van het bestaan van de illegale betalingen aan politici binnen zijn partij. Deze en andere uitspraken werpen de spotlight weer op de vermeende schaduwboekhouding die de regerende Volkspartij er decennialang op na zou hebben gehouden.

De verklaringen waren enigszins in strijd met wat de voormalig penningmeester zei bij het verlaten van de gevangenis een dag eerder.Toen beweerde hij dat Rajoy ‘niets van hem had te vrezen’.

Jaar van verkiezingen

Voor de partij en de Spaanse premier een kwalijke zaak  in de aanloop naar de regionale en landelijke verkiezingen die dit jaar in mei en eind november zullen plaatsvinden. In 2013 verklaarde Bárcenas nog voor de rechter dat hij er een dubbele boekhouding op nahield om illegale betalingen van bedrijven aan PP-politici buiten de boeken en buiten het zicht van de belastingdienst te houden. Dit zou de hoge top van de partij al die tijd hebben geweten. Bárcenas zei ook nog dat zijn voorganger Rosendo Naseiro vanaf diens aanstelling in 1987 aan de basis sotnd van de jarenlange smeergeldaffaire waarin PP-leden regelmatig bonussen op hun salaris in enveloppen zwart kregen uitgekeerd.

Bonussen voor premier

Volgens eerdere uitspraken die Bárcenas voor zijn arrestatie deed zou de Spaanse premier in mei 1997 zijn eerste envelop met 16.828 euro hebben geïncasseerd. Twee keer per jaar bleef hij op dezelfde wijze hetzelfde bedrag ontvangen tot juli 2008.

‘Fout’

Bárcenas gaf nog wel aan dat het bijhouden van een nauwkeurige parallelle boekhoudig ‘zonder twijfel’ fout is geweest en hij nam ook een deel van de verantwoordelijkheid daarvoor op zich. ‘Maar wie ervan heeft geprofiteerd was de partij’, voegde hij nog wel toe.

‘Deze man bedriegt ons’

Later op vrijdag reageerde de PP-woordvoerder, Carlos Floriano nog dat ‘de PP nooit geheime rekeningen heeft gehad en die ook nooit zal hebben.’ Een andere reactie vanuit PP-kringen was: ‘Deze man bedriegt ons’. De Spaanse premier heeft de aantijgingen altijd ontkend en de massale roep om zijn aftreden van de bevolking die genoeg had van alle corruptie stellig genegeerd. Na diverse jaren dat Spanje een stevige economische crisis te verwerken kreeg, blijkt corruptie in diverse peilingen nog steeds een van de grootste zorgen onder de mensen te zijn.

Zaak Gürtel

De voormalig penningmeester hangt in de zaak Gürtel 42 jaar gevangenisstraf boven het hoofd wegens het witwassen van geld, belastingfraude en verduistering. In totaal zijn er 43 verdachten die voor de rechter moeten verschijnen. De rechtszaak zal naar verwachting niet voor de algemene verkiezingen eind dit jaar beginnen.

Lees ook het artikel: ‘Wie is wie in corruptiezaak Gürtel

Dit vind je misschien ook leuk