Wie is wie in corruptiezaak Pujol

door admin
Wie is wie in corruptiezaak Pujol

De afgelopen dagen was de familie Pujol weer in het nieuws. Ex-president van Catalonië Jordi Pujol en zijn vrouw Marta Ferrusola zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens belastingfraude en witwassen. Er loopt een onderzoek tegen hen naar de herkomst van een groot geldbedrag dat zij 30 jaar lang op een bankrekening in Andorra hadden staan, zonder daarover belasting te betalen.

 

Ex-kolonel van de Guardia Civil José Matas Zapata verklaarde onlangs dat tussen 1991 en 1997 de echtgenote en enkele zonen van toenmalig president van Catalonië Jordi Pujol om de paar maanden naar Andorra reisden om daar grote sommen geld op een bankrekening te storten. 

 

Familie Pujol betrokken bij vijf corruptieschandalen

 

Het Spaanse Openbaar Ministerie onderzoekt verschillende corruptiezaken waarbij zeven leden van de familie Pujol als verdachte zijn aangemerkt. Het onderzoek werd geopend toen Manos Limpias een aanklacht indiende tegen de ex-president van Catalonië Jordi Pujol, naar aanleiding van zijn bekentenis dat hij 30 jaar lang zwart geld op een buitenlandse rekening had staan, dat afkomstig zou zijn uit een erfenis.

 

De zaak Pujol bestaat uit meerdere corruptiezaken die door verschillende rechters onderzocht worden. Feitelijk gaat het dus om verschillende zaken, maar omdat de verdachten tot dezelfde familie behoren, wordt het vaak als één zaak beschouwd. 

 

Zaak Pujol: belastingontduiking over vier miljoen euro uit erfenis en onduidelijkheden over herkomst gelden op buitenlandse rekeningen.

Zaak Palau: steekpenningen van Ferrovial aan Catalaanse overheid in ruil voor miljoenencontracten.

Zaak Jordi Pujol Ferrusola: omkoping en witwassen van 33 miljoen euro via diverse buitenlandse banken.

Zaak ITV: fraude en omkoping met autokeuringstations.

Zaak Oleguer Pujol: witwassen van honderden miljoenen euro’s via vastgoedprojecten

 

Waar

 

De verdachten komen uit Catalonië en worden ervan verdacht zwart geld te bezitten, onder andere in belastingparadijzen Andorra en de Maagdeneilanden.

 

Verdenking

 

De Catalaanse ex-president Jordi Pujol wordt verdacht van witwassen, belastingfraude, omkoping, machtsmisbruik, ambtsovertreding, valsheid in geschrifte en misbruik van publieke gelden. Zijn vrouw Marta Ferrusola wordt in deze zaak beschouwd als zijn medeplichtige. 

 

De oudste zoon Jordi Pujol en zijn vrouw Mercè Gironés worden ervan verdacht met drie bedrijven belastingfraude gepleegd te hebben en geld te hebben witgewassen. Jordi maakte onlangs 2,4 miljoen euro over van een bankrekening in Andorra naar Mexico, terwijl hij voor de rechter beweerde geen kapitaal in het buitenland te bezitten. 

 

Zoon Oriol Pujol (ex-parlementslid van de Catalaanse CiU) wordt verdacht van omkoping en machtsmisbruik in de corruptiezaak ITV (autokeuringsstations), waarbij ook zijn vrouw Anna Vidal betrokken was.

 

De jongste zoon Oleguer Pujol wordt verdacht van belastingfraude en witwassen. Hij bleek onder andere acht miljoen euro op een bankrekening in belastingparadijs Maagdeneiland te hebben staan.

 

Om hoeveel geld gaat het

 

Ook in deze zaak lopen de schattingen over de verduisterde bedragen flink uiteen, maar er schijnt sprake te zijn van honderden miljoenen euro’s. 

 

De hoofdverdachten

 

Ex-president van Catalonië (1980-2003) Jordi Pujol

Zijn echtgenote Marta Ferrusola  

Zoon Jordi Pujol en zijn vrouw Mercè Gironés

Zoon Oriol Pujol en zijn vrouw Anna Vidal

Zoon Oleguer Pujol

Ook de andere kinderen Marta, Pere en Mireia Pujol worden verdacht van medeplichtigheid in de corruptie. 

 

Andere belangrijke namen in de zaak

 

Omdat het hier in feite om verschillende corruptiezaken gaat zijn er vijf verschillende rechters die de zaken in behandeling hebben.

 

Rechter Zita Hernández doet onderzoek naar Jordi Pujol en Marta Ferrusola.

Rechter Silvia López Mejía doet onderzoek naar Oriol Pujol en Anna Vidal.

Rechter Pablo Ruz doet onderzoek naar zoon Jordi Pujol en Mercè Gironés.

Rechter Santiago Pedraz doet onderzoek naar Oleguer Pujol.

Ten slotte is er nog een rechter uit Liechtenstein: Michael Jehle die onderzoek doet naar Jordi Pujol en Marta Ferrusola en daarbij de hulp van Interpol heeft ingeroepen.

 

Staat van beschuldiging en veroordeling

 

De verdachten zijn nog niet veroordeeld.

 

Andere corruptiezaken in Spanje

 

Lees ook over andere in deze serie besproken corruptiezaken:

Wie is wie in corruptiezaak Nóos

Wie is wie in corruptiezaak Púnica

Wie is wie in corruptiezaak ERE

Wie is wie in corruptiezaak Malaya

Wie is wie in corruptiezaak Gürtel

Dit vind je misschien ook leuk