Mysterieuze verdwijning corruptie-dossier rond Spaanse regeringspartij

door admin
Mysterieuze verdwijning corruptie-dossier rond Spaanse regeringspartij

Het vermiste dossier bevatte informatie over de dubbele boekhouding die de PP er decennialang op na zou hebben gehouden. Van steekpenningen uit het bedrijfsleven werden zwarte bonussen uitgekeerd aan hoge lieden binnen de partij. In het dossier staan gegevens uit het gerechtelijk vooronderzoek naar de vernietiging van bewijsmateriaal over de illegale partijfinanciering.

Harde schijven vernietigd

De leiding van de partij zou in april 2013 harde schijven met bewijsmateriaal hebben laten vernietigen. Het ging om informatie op twee laptops van de voormalig penningmeester van de PP, Luis Bárcenas. De actie was verdacht omdat er op dat moment al een strafrechtelijk onderzoek tegen Bárcenas liep en omat hij bij een notaris had getuigd dat er sprake was van een zwarte partijkas en dat hij daarvan keiharde bewijzen had staan op de computers in zijn werkkamer op het hoofdkantoor van de PP in Madrid. De ex-boekhouder is ook verdachte in de grote corruptiezaak Gürtel.  Onlangs hoorden in deze zaak nog 41 verdachten in totaal 800 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Bárcenas weer vrij

Bárcenas zelf verdween in mei dat jaar achter de tralies wegens zijn rol in beide schandalen. Hij zou vluchtgevaarlijk zijn. Recent werd hij na negentien maanden vast te hebben gezeten na het betalen van een borg van 200.000 euro vrijgelaten. Vorige week kreeg hij toestemming van de rechter om te gaan skiën in het Spaanse skioord Baqueira Beret.

‘Schandalig’

De oppositie noemde de verdwijning van het gerechtelijk dossier ‘waanzinnig’ en ‘schandalig’. Juristen zeiden verbijsterd te zijn over het voorval. Toen onderzoeksrechter Pablo Ruz midden tijdens het onderzoek naar de Gürtel-zaak ontdekte dat de harde schijven van Bárcenas waren vernietigd, opende hij een onderzoek naar mogelijke vernietiging van belastend materiaal of toedekking van een misdrijf.

Gunstig voor verkiezingen

Er is felle kritiek geuit op de verdwijning van het dossier. Het zou de PP ten goede komen in het jaar waarin er zowel lokale én algemene verkiezingen zijn om de gevoelige zaak zo lang mogelijk tegen te werken en te voorkomen dat PP-leden voor de rechtbank moeten komen getuigen in de zaak.

Verdacht

Woordvoerders van de grootste oppositiepartij PSOE en de Verenigd Links (IU) zien de zaak als heel verdacht. Dat eerst bewijsmateriaal door de partij zelf vernietigd wordt en vervolgens het gerechtelijk dossier dat die vernietiging van bewijsmateriaal onderzoekt verdwijnt, is té toevallig.

Zorgen Baltasar Garzón

Bovendien vermoedt men een te grote invloed van de politiek op het Spaanse rechtssysteem. Hierover uitte eerder deze week ook de Spaanse ‘superrechter’ Baltasar Garzón zijn zorgen. Garzón was bezig met het strafrechtelijk onderzoek in de zaak Gürtel toen hij werd geschorst wegens het illegaal laten afluisteren van gesprekken tussen verdachten in de zaak en hun advocaten.

Dit vind je misschien ook leuk