Verkeersdienst maakt locaties flitspalen en snelheidscamera’s bekend

door admin
Verkeersdienst maakt locaties flitspalen en snelheidscamera's bekend

Dit maakte het Dirección General de Tráfico (DGT) woensdag bekend samen met cijfers over verkeersongevallen van het afgelopen jaar. In 2014 hoorde Spanje bij de veiligste landen op het gebied van verkeer. Het aantal verkeersslachtoffers in Spanje is vorig jaar echter minder hard gedaald dan in de afgelopen tien jaar het geval was. In 2014 kwamen 1.131 mensen om het leven bij een verkeersongeluk. In 2013 waren dat er 3 meer met een totaal van 1.134.

De cijfers in januari 2015 laten zien dat er een stijging was van 44% in het aantal verkeersdoden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze gegevens worden door verkeersverenigingen aangegrepen om nieuwe actie te eisen.

Gevaarlijke trajecten

Men hoopt nu door het duidelijk ophangen van de verkeercamera’s en het vooraf waarschuwen waar op snelheid wordt gecontroleerd, dat het aantal overtreders terug zal lopen. Het gaat hierbij meestal om trajecten waar doorgaans meer verkeersongevallen plaatsvinden dan elders.

Op de website van DGT zal een actuele lijst worden bijgehouden met alle controlepunten. Het doel is om weggebruikers te wijzen op de noodzaak tot veilig rijgedrag. Ook worden middels signalering aangegeven waar de trajectcontroles starten.

Onlangs werd nog aangekondigd dat op sommige weggedeelten de maximale snelheid verhoogd wordt tot 130 kilometer per uur in plaats van de geldende 120 kilometer per uur. Hierop kwam veel kritiek. 

Conclusies op basis van 2014

In Spanje komen 8 van de 10 slachtoffers om het leven bij verkeersongelukken op de B-wegen (carreteras secundarias). Het aantal ongelukken waar busjes en vrachtwagens bij betrokken waren is vorig jaar toegenomen. Nog steeds rijden veel bestuurders zonder gordel. Als de 336 slachtoffers van verkeersongelukken wél een gordel om hadden gehad, hadden 168 van hen het ongeval wel overleefd.

Dit vind je misschien ook leuk