Spaanse verkeerscamera’s controleren nu ook op geldig keuringsbewijs

door admin
Spaanse verkeerscamera's controleren nu ook op geldig keuringsbewijs

In Spanje moet je jaarlijks of tweejaarlijks langs een keuringsstation om je keuringsbewijs (ITV) te halen. De extra controles hierop hadden een duidelijk effect. Het aantal boetes voor een verlopen keuringsbewijs nam in de provincie Málaga dramatisch toe. In 2013 waren hier 26.032 overtredingen gerelateerd aan motorvoertuigen. In 2014 steeg dit tot 38.527. Volgens Tráfico gaat het in dit geval met name om verlopen keuringsbewijzen, waarvoor 200 euro boete wordt opgelegd.

Geen garantie op veiligheid

Volgens laatste gegevens van Veiasa, het bedrijf dat alle ITV-stations in beheer heeft, rijden er in Málaga 150.000 auto’s en 24.000 motoren rond zonder geldige ITV. Dit betekent dat er geen garantie is dat ze veilig zijn. In totaal zijn er 745.000 auto’s geregistreerd en 120.000 motoren.

Om dit hoge aantal te reduceren heeft DGT nu een programma geïnstalleerd dat via een registratie van de kentekenplaat kan achterhalen of het voertuig al dan niet is gekeurd. Bij camera’s die op snelheid controleren wordt de ITV alleen gecheckt bij degene die de snelheid heeft overtreden. Camera’s die foto’s maken van het kenteken, bijvoorbeeld bij trajectcontroles, checken zowiezo op geldigheid van de ITV.

Dit vind je misschien ook leuk