Behoorlijk zware aardbeving bij Albacete Midden-Spanje

door admin
Behoorlijk zware aardbeving bij Albacete Midden-Spanje

Naast de hoofdbeving op tien kilometer diepte om 17.17 uur waren er volgens het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) nog twee naschokken. De eerste slechts tien minuten na de aardbeving. Deze naschok had een kracht van 2,5 op de Schaal van Richter en vond plaats op 19 kilometer diepte. De tweede naschok was ongeveer een uur later met een kracht van 3,1 op Richters Schaal en het epicentrum was vlakbij die van de eerste beving.

De aardbeving op 83 kilometer ten westen van de provinciehoofdstad Albacete werd tot ver in de omtrek gevoeld. Er kwamen meldingen van mensen uit de regio Valencia, uit Castilla la Mancha, uit Murcia en uit Madrid. 

Aardbeving Lorca

De aardbeving in Albacete was sterker dan de dramatische beving in de plaats Lorca (Murcia) op 11 mei 2011. Deze had een kracht van 5,1 op de Schaal van Richter, maar had 9 doden en 324 gewonden tot gevolg. Daarnaast raakte 80 procent van de bebouwing, waaronder belangrijke monumenten, sterk beschadigd. Hier lag het epicentrum in een dichtbevolkt gebied en slechts op één kilometer diepte. 

Risico op aardbevingen in Spanje

Spanje geldt niet als risicogebied voor aardbevingen. Toch worden elk jaar tussen 1.200 en 1.400 bevingen geregistreerd op het Iberisch Schiereiland. Een beving met een kracht van meer dan 5 op de Schaal van Richter is zeldzaam. Hiervan is er één elke 3,5 jaar. Een aardbeving met de kracht tussen 4 en 4,9 op die schaal komt jaarlijks gemiddeld 5 keer voor. Daarnaast zijn er ongeveer 110 bevingen tussen 3 en 3,9 en 760 bevingen met een kracht tussen 2, en 2,9 op Richters Schaal. 

Grootste bevingen Spanje

Naast de aardbeving in Lorca wordt als zware beving beschouwd die op 28 februari 1969 met het epicentrum ten zuiden van Cabo San Vicente (Huelva). Veel gebouwen raakten beschadigd. Er vielen geen doden. Op 29 maart 1954 was er een aardbeving met kracht 7 op de Schaal van Richter onder Ourcál in Granada. Deze veroorzaakte geen schade, want het epicentrum lag op 650 kilometer diepte. Op 25 december 1884 was er een beving van 6,5 opd e Schaal van Richter in Arenas del Rey in Granada. Hier raakten 4.400 gebouwen verwoest en ruim 13.000 beschadigd. 893 mensen kwamen om het leven. De grootste seismologische ramp in de Spaanse geschiedenis is volgens het IGN de aardbeving van 1 november 1755 opnieuw onder Cabo San Vicente in Huelva. Deze had een kracht van 8,5 op de Schaal van Richter en veroorzaakte een tsunami van 15 meter hoog die een groot deel van West-Europa en Noord-Afrika raakte. Er kwamen ruim 15.000 mensen om het leven. De beving staat bekend als de aardbeving van Lissabon omdat de Portugese hoofdstad zwaar beschadigd raakte. Ook de Spaanse steden Cadiz en Huelva raakten deels vernietigd. 

Klik hier voor een uitleg in de krant El País over hoe aardbevingen precies ontstaan.

Dit vind je misschien ook leuk