Opmerkelijk: Spaans vliegveld een hele maand zonder passagiers

door admin
Opmerkelijk: Spaans vliegveld een hele maand zonder passagiers

Het hele voorgaande jaar kon deze luchthaven in Noord-Spanje slechts 263 passagiers verwelkomen. Dat waren er 10 minder dan in 2013. In november vorig jaar landden er 9 passagiers en in december 4. Dit terwijl het ski-seizoen zou moeten zorgen voor meer passagiers omdat diverse ski-stations vlakblij liggen.

Op landelijk niveau is de luchthaven Huesca-Pirineos het minst gebruikte vliegveld van Spanje. Ook landden er geen goederenvlucten. Er waren slechts 60 niet-commerciële operaties. Na het vliegveld van Huesca volgt dat van Albacete als minst gebruikte luchthaven. Wel kwamen hier 1.100 meer passagiers dan in Huesca. 

Schuld 75 miljoen euro

In 2013 kon het vliegveld 160.000 euro aan inkomsten noteren. De uitgaven waren echter 3,37 miljard aan exploitatiekosten. Dit betekende een verlies van 3,31 miljoen euro en een totale schuld aan het einde van het jaar van 75 miljoen euro.

Huesca is niet de enige luchthaven waar het niet zo goed mee gaat. De oorzaak: te weinig passagiers, routes waar niemand behoefte aan heeft, geen lange afstandsvluchten in het aanbod,of op minder dan 200 kilometer afstand andere luchthavens in de buurt. 

Subsidies

In 2012 balanceerden maar liefst 26 luchthavens op het randje van een faillissement. Ze worden vaak in leven gehouden met staatssubsidies en met Europese fondsen. Spanje ontving uit Europa 645 miljoen euro voor zijn vliegvelden. Daarmee is het land de grootste ontvanger van Europees geld op dit gebied. Na Spanje volgt Italië met 305 miljoen euro en Griekenland met 191 miljoen euro. 

Sommige regio’s zouden hun luchthavens met grote subsidies in leven willen houden. Er zijn gevallen bekend dat luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair worden betaald om de betreffende luchthaven op te nemen in de routes.

Te dichtbij

Het probleem van vliegveld Huesca is dat er veel luchthavens relatief dichtbij liggen zoals Bilbao, Vitoria en Santander. Andere luchthavens in de problemen zijn Asturias, FGL Granada-Jaén, Vigo, Jerez de la Frontera, A Coruña, La Palma, Santander, Almería, Valladolid, Pamplona, San Sebastián, Melilla, El Hierro, León, Badajoz, Salamanca, Logroño, La Gomera, Madrid-Torrejón, Burgos, Córdoba, Albacete, Huesca-Pirineos, Madrid-Cuatro Vientos, Sabadell en San Bonet.

AENA

Voor AENA begon 2015 echter over het geheel genomen goed met een stijging in het aantal commerciële passagiers van 5,3 procent ten opzichte van januari 2014. De luchthaven van Madrid Barajas boekte zelfs een toename van 9,7 procent en Barcelona El Prat deed het met 4,9 procent meer passagiers ook vrij goed.

Dit vind je misschien ook leuk