Spanje overweegt heropening controversiële mijn in Doñana

door admin
Spanje overweegt heropening controversiële mijn in Doñana

In 1998 brak een afvaldam waardoor vijf miljoen kubieke meter giftige modder in de Guadiamar rivier stroomde. Nu wil de overheid de activiteiten hervatten in de Los Frailes mijn in Aznácollar bij Sevilla. De lekkage had een 240 miljoen euro kostende saneringsoperatie tot gevolg. 37 ton aan vissen vonden de dood en er werd een gevaarlijk hoge hoeveelheid zware metalen aangetroffen in de lever en spierweefsel van verschillende soorten verspreid over de hele voedselketen.

De Guadiamar rivier vormt de voornaamste bron van water voor het nationale park El Coto Doñana. Een van de belangrijkste wetlands van Europa en bijgeschreven op de lijst met werelderfgoed van Unesco.

Werkgelegenheid als argument

De regioregering hoopt met de heropening 450 banen te scheppen in een regio waar het werkloosheidscijfers tot de hoogste van Spanje behoren. Volgens milieugroeperingen negeren de autoriteiten de risico’s voor de omgeving in hun haast de plannen nog voor de regionale verkiezingen van volgende maand aan te kondigen en stemmen te winnen met de belofte op extra werkgelegenheid.

‘Niets geleerd van de ramp’

‘De plannen tonen aan dat de regering van Andalusië niets heeft geleerd van de ramp in Aznalcóllar in 1998’, zo verklaarde een woordvoerder van de actiegroep ‘Ecologistas en Acción’. ‘We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de mijn niet opnieuw een bedreiging gaat vormen voor Doñana en de duizenden vogels die hier hun winters doorbrengen’.

Grupo México

Grupo México zal de mijn gaan runnen. Dit bedrijf moest het afgelopen jaar nog 150 miljoen dollar betalen voor de grote schoonmaakoperatie na een ongeluk in hun Buenavista mijn in Mexico. Hierdoor vervuilden 42 miljoen liter zwavelzuur circa 160 kilometer van de Sonora rivier. 22.000 mensen zaten weken zonder schoon water.

Grupo México zou volgens de Andalusische overheid gegarandeerd hebben dat de activiteiten in Aznalcóllar de beschermde zones in het gebied niet zullen benadelen. Uiteindelijk zal het gebied weer worden teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. Bovendien is de bouw van een nieuwe afvaldam en de accumulatie van giftige afvalstoffen verboden.

Grupo México zal een vergunning krijgen om in een gebied van 950 hectare de naar schatting 80 miljoen ton erts te winnen.

Dit vind je misschien ook leuk