Podemos daagt Spaanse premier uit voor televisiedebat

door admin
Podemos daagt Spaanse premier uit voor televisiedebat

Podemos is volgens verschillende peilingen de grootste partij. ‘Spanje verdient een debat tussen u en mij face to face op televisie, wanneer en waar u ook wilt’, aldus Pablo Iglesias tijdens een partijbijeenkomst in een theater in Madrid, waarin de partijleider een soort algemene beschouwingen met zichzelf hield en reageerde op alles wat er in de officiële beschouwingen werd gezegd door Rajoy en oppositieleider Pedro Sánchez.

Nachtmerrie

De 36-jarige Iglesias was pessimistisch over de Spaanse economie. Dit in tegenstelling tot Rajoy een dag eerder tijdens zijn Algemene Beschouwingen. De premier verdedigde en prees het beleid van zijn kabinet dat in drie jaar tijd Spanje van een nachtmerrie in het voorbeeld van herstel voor de rest van Europa heeft veranderd. ‘De nachtmerrie is de realiteit van ons land’, zo verwees Iglesias tijdens zijn toespraak naar het optimisme van de Spaanse premier.

Afwezig 

Podemos en de andere nieuwe partij Ciudadanos waren de grote afwezigen in het debat vanwege het feit dat ze door hun nieuwigheid nog geen zetels hebben in het Parlement door afwezigheid tijdens dit ‘Staat van de Natie-debat’, dat feitelijk ging tussen de van oudsher twee grootste Spaanse partijen PP (conservatief en rechts van het midden) en PSOE (socialistisch en links).

‘Realiteit van mijn land’

‘Kom mee en daal af om de realiteit van mijn land te zien’, zo zei Iglesias in zijn oproep geadresseerd aan Rajoy’. Volgens Iglesias zijn de salarissen gedaald en kent Spanje na Griekenland de hoogste werkloosheid van Europa. De meerderheid van de nieuwe banen die vorig jaar werden gecreeerd zijn tijdelijk en slechtbetaald. ‘Volgens de belastingdienst zijn er bijna 7,7 miljoen werknemers die minder of veel minder verdienen dan 1.000 euro per maand’, aldus Iglesias.

Grootste in peilingen

Podemos werd in januari 2014 opgericht. In mei van datzelfde jaar won de partij twee zetels in het Europese Parlement. Nu is de partij regelmatig de grootste of de tweede partij van het land volgens opiniepeilingen en komt voor de grootste oppositiepartij PSOE.

Verkiezingen dit jaar

Andalusië kiest een nieuw parlement op 22 maart. Op 22 mei volgen dan de lokale en 13 regionale verkiezingen. Eind september kiest Catalonië een nieuwe regering in een verkiezing die vooral een antwoord moet geven of de regio zich wil afscheiden van Spanje of niet. Eind dit jaar volgen dan de landelijke verkiezingen.

Dit vind je misschien ook leuk