Grote overlast in Noord-Spanje door hevige overstromingen

door admin
Grote overlast in Noord-Spanje door hevige overstromingen

Het gaat vooral om de provincies Navarra en Aragon. Hier is het waterniveau in de rivier de Ebro tot recordhoogten gestegen. In de stad Zaragoza is de boulevard langs de rivier onder water gelopen en raakte een buitenwijk afgesloten door het hoogstaande water. Hier bereikte het water zondagochtend aan de rand van de stad een hoogte van maar liefst 8 meter. Verderop in de stad daalde dat weer tot 5,3 meter. Het stadsbestuur komt vrijdag met een speciaal besluit met maatregelen voor hulp en om de gevolgen van de overstromingen te beperken.

Tweeduizend mensen op de vlucht voor water

Bijna 2.000 mensen moesten hun huist ontvluchten of werden door hulpdiensten geëvacueerd. Overal zijn sportzalen, gemeenschapshuizen en andere locaties beschikbaar gemaakt voor hun opvang. Vooral de dorpen Boquiñeni en Pradilla zijn zwaar getroffen door de hoge stand van het water dat een paar duizend hectare heeft doen onderlopen. Zondagavond stroomde het water het dorp Novillas binnen. Twee straten raakten overstroomd. Buiten het dorp is circa 1.500 hectare landbouwgrond veranderd in een meer. Volgens de burgemeester heeft het waterniveau bij het dorp een hoogte van 7 meter bereikt.

Zorgen

Op sommige plaatsen bereikte de Ebro een hoogte van 5 meter. De normale stand is ongeveer 1,4 meter. Inwoners van veel dorpen langs de Ebro maken zich grote zorgen over de overstromingen die niet alleen woningen en andere gebouwen bedreigen, maar ook complete oogsten dreigen te vernietigen.

De krant 20Minutos meldde maandagochtend dat het waterpeil bij de stad Zaragoza aan het dalen is.

Dit vind je misschien ook leuk